W ostatnim tygodniu lutego br. w Polsce kontynuowany był spadek cen zakupu trzody chlewnej i bydła oraz cen zbytu tusz wieprzowych i wołowych.
Krajowe ceny skupu żywca
W dniach 24.02–02.03.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowe zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,22 zł/kg, o 7% taniej niż tydzień wcześniej. Było to także o 18% taniej niż przed miesiącem i o 20% taniej niż przed rokiem. Za żywiec wołowy płacono przeciętnie 5,80 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie cena żywca wołowego była o 5,5% niższa niż przed miesiącem i o 10% niższa niż rok wcześniej. Średnia cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 3,76 zł/kg, o 1% wyższym niż tydzień wcześniej i o 6% wyższym niż przed miesiącem, ale o 5% niższym niż rok wcześniej. Zakłady drobiarskie skupowały indyki po 5,57 zł/kg wobec 5,58 zł/kg w poprzednim tygodniu. Indyki były również nieco tańsze niż przed miesiącem (o 0,3%) i przed rokiem (o 0,5%).
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 24.02–02.03.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych obniżyła się do 6,34 zł/kg, tj. o 7%, w porównaniu z poprzednim tygodniem. Cena tych półtusz była także o 13% niższa niż przed miesiącem i niż rok wcześniej. Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe średnio po 12,18 zł/kg,tj. o 0,5% taniej niż tydzień wcześniej i o 4% taniej niż przed miesiącem. Ćwierci wołowebyły także o 8% tańsze niż w analogicznymokresie 2013 r. Kurczęta patroszone w czwartym tygodniu lutego 2014 r. sprzedawano przeciętnie po 6,01 zł/kg, o 1,5% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 8% drożej niż przed miesiącem i o 0,5% drożej niż przed rokiem. Średnia cena zbytu tuszek indyków wyniosła 8,51 zł/kg i była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu oraz rok wcześniej. Jednocześnie tuszki indycze były o 1% droższe niż w końcu stycznia 2014 r.
Ceny żywca wieprzowego w UE
Według informacji Komisji Europejskiejw czwartym tygodniu lutego (24.02–02.03.2014 r.) w UE za trzodę chlewnąpłacono przeciętnie 155,27 EUR/100 kg(masy poubojowej schłodzonej klasy E).Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasyw przeliczeniu na walutę unijną wynosiła135,06 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny notowano wyłącznie w Holandii (131,90 EUR/100 kg). Średnia cena wieprzowiny klasy E w Polsce była o 13% niższa niż przeciętnie w UE, o 22% niższa niż w Hiszpanii, o 11% niższa niż w Niemczech oraz o 6% niższa niż w Danii i we Francji. W ciągu ostatniego miesiąca ceny trzody chlewnej spadły w dwudziestu czterech państwach Unii Europejskiej (średnio w UE o 5,5%). Największy spadek cen nastąpił w Polsce (o 16%) oraz na Łotwie i na Litwie (o 11–12%). W Rumunii ceny obniżyły się o 9%, w Holandii i w Belgii o 8%, zaś w Niemczech o 7%. Wzrost (o 0,3%) w ciągu ostatniego miesiąca odnotowano jedynie w Hiszpanii.
Źródło: ARR