Krajowe ceny skupu żywca
W Polsce po głębokim spadku cen żywca wieprzowego w lutym br., od początku marca notuje się ich wzrost. W dniach 10–16.03.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowe zakłady Mięsne kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,63 zł/kg, o 4,5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Było to jednak o 2% taniej niż miesiąc wcześniej i o 13% taniej niż przed rokiem. Żywiec wołowy kupowano średnio po 5,80 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Cena zakupu żywca wołowego była jednak o 3,5% niższa niż przed miesiącem i o 5% niższa niż rok wcześniej. Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,71 zł/kg, o 1 gr/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena skupu kurcząt ukształtowała się na poziomie o 7% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r. Za indyki w skupie płacono po 5,56 zł/kg wobec 5,55 zł/kg tydzień wcześniej. Indyki były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale nieznacznie tańsze (o 0,3%) niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 10–16.03.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych wzrosła do 6,56 zł/kg i była o 4% wyższa od notowanej przed tygodniem. Jednocześnie cena tych półtusz była o 6% niższa niż przed miesiącem i o 10% niższa niż rok wcześniej. Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 12,17 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ćwierci wołowe były o 3% tańsze niż przed miesiącem i o 7,5% tańsze niż przed rokiem. Kurczęta patroszone w drugim tygodniu marca br. sprzedawano przeciętnie po 5,74 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem, ale o 6% taniej niż w analogicznym okresie 2013 r. Średnia cena zbytu tuszek indyków wyniosła 8,53 zł/kg wobec 8,50 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz 8,54 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki te były o 1% tańsze.
Ceny żywca wieprzowego w UE
Według informacji Komisji Europejskiej w drugim tygodniu marca br. (10 16.03.2014 r.) w UE za trzodę chlewną płacono średnio 153,85 EUR/100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E). Cena ta była o niecałe 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o blisko 2% niższa niż przed miesiącem. Wzrost cen trzody chlewnej w porównaniu z poprzednim tygodniem odnotowano m.in. w Niemczech (o około 5%), w Polsce (o blisko 4%), na Litwie (o 3,5%), w Belgii (1,5%) i w Holandii (o ponad 1%). Spadek cen utrzymał się w 11 krajach m.in. w Rumunii, w Bułgarii, na Słowacji, na Łotwie, w Czechach, w Hiszpanii i na Węgrzech. W Polsce w drugim tygodniu marca cena 100 kg żywca wieprzowego wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 145,61 EUR. Niższe niż w Polsce ceny trzody chlewnej odnotowano m.in. w Holandii (131,66 EUR), w Belgii (137,50 EUR) oraz w Danii (141,23 EUR). Przeciętna cena w Polsce była o 5% niższa niż średnio w UE, o 7% niższa niż w Niemczech i o 23% niższa niż w Wlk. Brytanii.
Źródło: ARR