Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-XI 2014 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 305,5 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 1,4% mniej niż przed rokiem, informuje FAMMU/FAPA.
Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (131,1 tys. ton), Urugwaju (45,3 tys. ton) oraz z Argentyny (około 38 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 70,2%. W omawianym okresie zaimportowano także 30,4 tys. ton wołowiny z Australii, 22,5 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 13,6 tys. ton z Nowej Zelandii. Import tego gatunku mięsa z Namibii oraz Botswany wyniósł odpowiednio 9,2 tys. ton oraz 6 tys. ton, natomiast przywóz ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie blisko 5 tys. ton.
W okresie I-XI br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 508,1 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 22,9% więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Handel z Rosją zwiększył się o 45,7% do około 96 tys. ton (eksport wzrastał do czasu wprowadzenia embarga od 1 sierpnia 2014 r.), natomiast wysyłki do Hongkongu, Libanu, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej wzrosły odpowiednio o 116,8% do 56,9 tys. ton, o 44% do około 35 tys. ton, o 28,4% do 30,9 tys. ton oraz o 33,9% do 26,2 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Angoli (o 36% do 13,1 tys. ton), Kazachstanu (o 34,4% do 7,8 tys. ton), Uzbekistanu (o 14,4% do 7,9 tys. ton), Chin (o 10,2% do 7,7 tys. ton), Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 6% do 10,4 tys. ton) oraz do Szwajcarii (o 0,7% do 25,2 tys. ton). Dostawy do Turcji pozostały na niskim poziomie, choć zanotowano ich wzrost o blisko 24% do 5,9 tys. ton. Obniżył się za to eksport tych towarów do Norwegii (o 30,5% do około 7 tys. ton), Algierii (o 27,7% do 14,6 tys. ton), Libii (o 24,2% do 13,1 tys. ton) oraz Ghany (o 17,4% do około 31 tys. ton). W okresie I-XI 2014 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-93,3 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w okresie styczeń-listopad 2014 r. importerem netto tego gatunku mięsa.
Źródło: FAMMU/FAPA - luty 2015 rok