W najbliższych latach światowa produkcja mięsa będzie przyrastać wolniej niż w ostatniej dekadzie
Źródło: Bank BGŻ
W lipcu br. został opublikowany raport dotyczący perspektyw dla światowych rynków rolnych w latach 2012-2021
(OECD-FAO Agricultural Outlook 2012-2021).
Według autorów raportu, w najbliższych latach światowa produkcja mięsa będzie przyrastać wolniej niż w ostatniej
dekadzie. Prognozuje się że do 2021 roku średnioroczna stopa wzrostu wyniesie 1,8% wobec 2,2% w poprzednim
dziesięcioleciu.
Wyhamowanie dynamiki będzie przede wszystkim wynikiem słabszego - w porównaniu do lat wcześniejszych -
wzrostu produkcji mięsa w Brazylii i Argentynie. Znacząco wyhamuje również wzrost produkcji mięsa w Rosji, w wyniku
przystąpienia tego kraju do Światowej Organizacji Handlu (WTO).
Najszybciej będzie przyrastać światowa produkcja drobiu; średniorocznie o 2,2%. Najprawdopodobniej ta kategoria w
2021 roku będzie miała największy udział w strukturze globalnej produkcji mięsa, wyprzedzając wieprzowinę.
Światowa produkcja wołowiny, która w ostatnich latach kształtowała się na stosunkowo stabilnym poziomie, do
2021 roku będzie zwiększać się o 1,8% przeciętnie każdego roku. Dla porównania, w ostatniej dekadzie średnioroczne
tempo wzrostu produkcji tej kategorii wyniosło 1,2%.
Stosunkowo najwolniej będzie przyrastać globalna produkcja wieprzowiny, w tempie 1,4% średniorocznie.