Nowa Zelandia eksportuje przede wszystkim dwie grupy produktów rolnych, tj. mięso oraz przetwory mleczne. W obu przypadkach wartość wywozu tych towarów znacznie się zmniejszyła w 2016 r.
W całym minionym roku Nowozelandczycy wyeksportowali towary rolne za łączną sumę 48,4 mld USD, tj. o 544 mln USD mniejszą niż w 2015 r. Był to drugi rok z rzędu spadku wartości wywozu tych produktów. Największy spadek dotyczył mięsa oraz podrobów, których wartość wywozu zmniejszyła się o 909 mln USD do 5,9 mld USD. W tej grupie towarowej obniżyła się przede wszystkim wartość eksportu mięsa wołowego (o 481 mln USD) oraz jagnięciny (o 415 mln USD). Około 75% spadku wartości wywozu wołowiny dotyczyła sprzedaży tego gatunku mięsa do Stanów Zjednoczonych.
W przypadku mięsa jagnięcego, blisko połowę redukcji wartości wywozu odnotowano w dostawach do krajów Unii Europejskiej. Wartość eksportu mięsa wywożonego z Nowej Zelandii w 2016 r. zmniejszyła się o 7,4%, w tym wołowiny i jagnięciny zniżkowała odpowiednio o 14% oraz 4,6%.
Znaczący spadek wartości eksportu mięsa z Nowej Zelandii wynikał w dużej mierze z rekordowo wysokiego poziomu wywozu (zarówno pod względem jego wartości, jak i wolumenu) zanotowanego w 2015 r.
W 2016 r. wywóz mięsa powrócił do „rozmiarów” z 2014 r.
Źródło: FAMMU/FAPA