WÄ™dliny regionalne w ostatnich latach podbijajÄ… rynek miÄ™sny. Dzieje siÄ™ tak dlatego, że każdy region specjalizuje siÄ™ w produkcji charakterystycznych dla niego wÄ™dlin, których receptury pochodzÄ… zwykle sprzed dziesiÄ…tek lat i w niezmienionej lub podobnej formie utrzymaÅ‚y siÄ™ do dzisiaj.
MaÅ‚opolska jest wÅ‚aÅ›nie takim terenem, gdzie wytwarzane sÄ… regionalne wyroby swojskie. KieÅ‚basa swojska pieczona, kabanos swojski, szynka wiejska, boczek z tradycyjnej wÄ™dzarni, sÅ‚onina wÄ™dzona, kieÅ‚basa góralska sucha czy parówki wiedeÅ„skie – to nie tylko smaczne, ale i zdrowe wÄ™dliny, bo niezawierajÄ…ce szkodliwych dla zdrowia fosforanów. Dodatkowo, na jakość wspomnianych produktów wpÅ‚ywa nowoczesny proces produkcji oraz, co niezwykle ważne, staranny dobór surowca miÄ™snego, którego udziaÅ‚ w wÄ™dlinach jest zawsze równy lub nawet przekracza wagÄ™ gotowego produktu. Woda do produkcji miÄ™s i wÄ™dlin wydobywana jest ze studni głębinowej filtrowanej urzÄ…dzeniami najwyższej jakoÅ›ci, a zakÅ‚ad produkcyjny wyposażony jest w systemy chÅ‚odnicze i wentylacyjne, które zapewniajÄ… stałą temperaturÄ™ i poziom wilgotnoÅ›ci. OgromnÄ… rolÄ™ odgrywa także konsekwencja w przestrzeganiu norm weterynaryjnych i sanitarnych.
Swojskie wÄ™dliny bez fosforanów produkuje dziaÅ‚ajÄ…ca na Podhalu firma JANAS, której gÅ‚ównym celem jest najwyższa jakość oferowanych produktów. Ten cel konsekwentnie realizuje, wdrażajÄ…c certyfikaty kontroli jakoÅ›ci i bezpiecznej żywnoÅ›ci IFS i BRC, gwarantujÄ…ce miÄ™dzynarodowe standardy żywieniowe. Firma JANAS posiada wÅ‚asne, tradycyjne wÄ™dzarnie, nowoczesny zakÅ‚ad rozbioru drobiu oraz zakÅ‚ady rozbioru miÄ™sa wieprzowego i woÅ‚owego. WÄ™dliny wytwarzane przez firmÄ™ JANAS ceniÄ… sobie zarówno klienci hurtowi, jak i detaliczni, a ich walory smakowe i jakoÅ›ciowe doceniono również w Czechach, na SÅ‚owacji i na WÄ™grzech, gdzie sÄ… od lat eksportowane.
Firma Handlowo-Produkcyjna JANAS