W lutym br. Brazylijczycy wyeksportowali blisko 76 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 38% więcej niż w lutym 2011 r. Znaczny wzrost eksportu wynikał z niższego poziomu cen w porównaniu z ubiegłym rokiem. Więcej brazylijskiej wołowiny trafiło na szereg rynków zbytu, w tym do Rosji dostarczono prawie 22 tys. ton mięsa, tj. o 38% więcej niż w lutym 2011 r.
Ceny eksportowanego mięsa do Rosji obniżyły się średnio o 10% do 3,93 USD/kg. Wzrósł także eksport brazylijskiej wołowiny do Hongkongu, o 82% do około 15 tys. ton. Obniżyły się za to dostawy wołowiny do Egiptu, o 35% do około 5 tys. ton. Spadek eksportu w tym kierunku wynikał z niepewnej sytuacji politycznej w Egipcie, która źle wpływa na gospodarkę.
W najbliższych miesiącach eksport wołowiny z Brazylii może się jednak obniżyć, ze względu na działania rządu, które mogą przyczynić się do pobudzenia popytu wewnętrznego na mięso wołowe. Rząd brazylijski ogłosił bowiem zwolnienia podatkowe na produkty mające szczególne znaczenie dla prawidłowego odżywiania i higieny. Na liście produktów zwolnionych od podatku znalazła się wołowina, wieprzowina oraz drób, co może zaowocować 6% spadkiem cen. Decyzja ta może wpłynąć na wzrost spożycia mięsa na rynku wewnętrznym, w szczególności mięsa wołowego, które posiadając szczególne walory smakowe, uważane jest przez większość Brazylijczyków za cenne źródło białka.
Według brazylijskiego ministerstwa rolnictwa (MAPA), w 2013 r. większość prognozowanego wzrostu produkcji wołowiny w Brazylii zostanie „skonsumowana” na rynku wewnętrznym. W br. spożycie krajowe wołowiny będzie stanowiło 84,8% wyprodukowanego tego gatunku mięsa (w 2012 r. było to 82%). W 2013 r. produkcja wołowiny w Brazylii może wzrosnąć do 13,6 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Trade News Daily