Większy eksport wołowiny z Brazylii w lutym br. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Większy eksport wołowiny z Brazylii w lutym br.

W lutym br. Brazylijczycy wyeksportowali blisko 76 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 38% więcej niż w lutym 2011 r. Znaczny wzrost eksportu wynikał z niższego poziomu cen w porównaniu z ubiegłym rokiem. Więcej brazylijskiej wołowiny trafiło na szereg rynków zbytu, w tym do Rosji dostarczono prawie 22 tys. ton mięsa, tj. o 38% więcej niż w lutym 2011 r.

Ceny eksportowanego mięsa do Rosji obniżyły się średnio o 10% do 3,93 USD/kg. Wzrósł także eksport brazylijskiej wołowiny do Hongkongu, o 82% do około 15 tys. ton. Obniżyły się za to dostawy wołowiny do Egiptu, o 35% do około 5 tys. ton. Spadek eksportu w tym kierunku wynikał z niepewnej sytuacji politycznej w Egipcie, która źle wpływa na gospodarkę.

W najbliższych miesiącach eksport wołowiny z Brazylii może się jednak obniżyć, ze względu na działania rządu, które mogą przyczynić się do pobudzenia popytu wewnętrznego na mięso wołowe. Rząd brazylijski ogłosił bowiem zwolnienia podatkowe na produkty mające szczególne znaczenie dla prawidłowego odżywiania i higieny. Na liście produktów zwolnionych od podatku znalazła się wołowina, wieprzowina oraz drób, co może zaowocować 6% spadkiem cen. Decyzja ta może wpłynąć na wzrost spożycia mięsa na rynku wewnętrznym, w szczególności mięsa wołowego, które posiadając szczególne walory smakowe, uważane jest przez większość Brazylijczyków za cenne źródło białka.


Według brazylijskiego ministerstwa rolnictwa (MAPA), w 2013 r. większość prognozowanego wzrostu produkcji wołowiny w Brazylii zostanie „skonsumowana” na rynku wewnętrznym. W br. spożycie krajowe wołowiny będzie stanowiło 84,8% wyprodukowanego tego gatunku mięsa (w 2012 r. było to 82%). W 2013 r. produkcja wołowiny w Brazylii może wzrosnąć do 13,6 mln ton.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Trade News Daily

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.