Analitycy prognozują, że decyzja Wielkiej Brytanii o wyjściu z Unii Europejskiej (tzw. Brexit) będzie miała wpływ na unijny handel mięsem drobiu. Import mięsa z krajów trzecich do UE jest uregulowany za pomocą kontyngentów i ceł, które po Brexicie będą musiały zostać zweryfikowane. W trakcie negocjowania warunków Brexitu w nadchodzących latach, Wielka Brytania będzie musiała ustalić, jaka część kontyngentów będzie przyznana wyłącznie jej i na jakich zasadach. Wielka Brytania jest dużym importerem netto mięsa i wiele produktów sprowadza więcej niż inne państwa członkowskie UE. Import mięsa drobiu do UE jest uregulowany m.in. za pomocą kontyngentów taryfowych, które obecnie faworyzują Brazylię i Tajlandię. W rezultacie, te dwa kraje dostarczyły w 2015 r. ok. 90% unijnego importu mięsa kurcząt. Wielka Brytania była drugim (po Holandii) największym importerem mięsa drobiu w ugrupowaniu, sprowadzając z krajów trzecich (spoza UE) ok. 250 tys. ton, co stanowiło prawie jedną trzecią unijnego przywozu. Największym dostawcą była Tajlandia, która wyeksportowała do Wielkiej Brytanii ok. 130 tys. ton mięsa kurcząt, głównie przetworów – prawie połowę całkowitej ilości wywozu do UE. Rynek brytyjski jest drugim (po Japonii) największym rynkiem zbytu dla tajskich eksporterów drobiu. Brazylia dostarczyła w ubiegłym roku na Wyspy ok. 77 tys. ton mięsa kurcząt – ok. jedną piątą eksportu do UE. W wyniku Brexitu, czyli wystąpienia Wielkiej Brytanii
z UE, kontyngenty taryfowe na import drobiu prawdopodobnie zostaną zmniejszone.
Wielka Brytania jest znacznym odbiorcą mięsa drobiu z Polski w ramach bezcłowego handlu wewnątrzunijnego. W 2015 r. była drugim (po Niemczech) rynkiem zbytu, sprowadzając z Polski 73,3 tys. ton tego gatunku mięsa o wartości 223,6 mln EUR, co stanowiło wzrost o 22% w skali roku. Brytyjczycy byli największym odbiorcą polskiego mięsa kurcząt, sprowadzając go o 20% więcej (ok. 59 tys. ton) niż w 2014 r. o wartości o 19% wyższej (165 mln EUR).
Pomimo kolejnego wzrostu produkcji, w 2015 r. Wielka Brytania była tylko w 73% samowystarczalna w zakresie podaży mięsa drobiu. Wskaźnik samowystarczalności był o 4% niższy niż rok wcześniej
i najniższy od 5 lat. W 2015 r. Wielka Brytania wyprodukowała 1,69 mln ton mięsa drobiu – o 3% więcej niż w 2014 r. Produkcja mięsa kurcząt wyniosła 1,42 mln ton, co oznacza wzrost o 25%
w porównaniu z 2000 r. Wielka Brytania jest obecnie drugim pod względem wielkości producentem mięsa drobiu w UE, po Polsce, ale przed Niemcami i Hiszpanią. Z uwagi na spadek cen, w 2015 r. wartość brytyjskiej produkcji mięsa drobiu obniżyła się o ok. 1%. Ceny mięsa kurcząt spadły o 5%. Pogłowie drobiu w Wielkiej Brytanii na koniec 2015 r. było o 1% niższe niż rok wcześniej i wyniosło 168 mln szt. Było to głównie spowodowane obniżeniem liczebności stada kurcząt o 3% do 107 mln szt.
Spożycie mięsa drobiu na Wyspach sukcesywnie rośnie, a w 2015 r. zwiększyło się w skali roku o 8% do 2,3 mln ton. Z uwagi na dużą lukę między krajową podażą a popytem konieczny był wzrost importu. Ubiegłoroczny przywóz mięsa drobiu na Wyspy wyniósł 939 tys. ton i był o 8% wyższy niż
w 2014 r. Największymi dostawcami były Holandia, Polska, Irlandia, Niemcy i Belgia. Przetwory drobiowe dostarczyły na rynek brytyjski głównie Tajlandia i Brazylia. Brytyjski eksport mięsa drobiu
w 2015 r. wyniósł 323 tys. ton i po raz kolejny obniżył się.
Źródło: FAMMU/FAPA