27 sierpnia 2019 r. miało miejsce VIII posiedzenie Polsko-Chińskiej Grupy Roboczej ds. Współpracy w Dziedzinie Rolnictwa, które poprowadzili podsekretarz stanu Rafała Romanowskiego, podsekretarz stanu w MRiRW i wiceminister rolnictwa i obszarów wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej Han Juna.
W trakcie konferencji przedyskutowano najważniejsze tematy z zakresu polsko-chińskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa. Szczególny nacisk położono na kwestie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych na rynku chińskim.
Prowadzący spotkanie podsekretarz stanu Rafał Romanowski wyraził nadzieję na szybkie zakończenie trwających prac nad poszerzeniem listy polskich zakładów mięsa drobiowego dopuszczonych do rynku chińskiego wraz z rozszerzeniem eksportowanego asortymentu o jadalne produkty uboczne z mięsa drobiowego.
Wiceminister zaznaczył również, zainteresowanie Polski przyspieszeniem prac nad procedurą zatwierdzającą do rynku chińskiego mięso wołowe, produkty mleczne z przeznaczeniem na pasze, świeże owoce borówki wysokiej, a także mąkę pszenną, żytnią i orkiszową.
Strona chińska zadeklarowała wsparcie przy dalszym procedowaniu i przyspieszeniu procedur w zakresie dostępu do rynku dla kolejnych produktów rolno-spożywczych z naszego kraju.
− Poruszaliśmy aspekt dotyczący uznania przez stronę chińska regionalizacji w zakresie ASF i możliwości eksportu polskiej wieprzowiny na rynek chiński. Są to kwestie pilne do sfinalizowania i otrzymaliśmy zapewnienie strony chińskiej dotyczące ich przyspieszenia. Mówiliśmy też o eksporcie drobiu i możliwości rozszerzenia liczby zakładów posiadających uprawnienie do takiego eksportu. Dyskutowaliśmy nt. dużych różnić w eksporcie i imporcie chcemy te różnicę niwelować i poszukiwać rozwiązań które pozwolą na skuteczną współpracę handlową – powiedział podsekretarz stanu Rafał Romanowski.
Obie strony spotkania wyraziły chęć rozwijania współpracy handlowej wraz z podejmowaniem działań promujących produkty rolno-spożywcze podczas najważniejszych imprez targowo-wystawienniczych w Polsce i w Chinach.
Kwestią poruszaną była także polsko-chińska współpraca naukowa w dziedzinie rolnictwa oraz możliwości jej intensyfikacji. Reprezentacja strony chińskiej zachęciła do zwiększenia współpracy eksperckiej oraz wymienianie się doświadczeniami.
− Polskie produkty żywnościowe są wysokiej jakości. Ich cena jest także przystępna i cieszą się dużą popularnością na rynku chińskim. Chiny są zainteresowane zwiększaniem importu produktów rolno- spożywczych z Polski. Dziś mówiliśmy o posunięciu na przód rozmów dotyczących przywrócenia importu do Chin wieprzowiny i wołowiny. Rozmawialiśmy na temat kontroli ryzyka w zakresie choroby wściekłych krów i afrykańskiego pomoru świń − skomentował chiński wiceminister.
− Chcemy bardzo aktywnie doprowadzić do przyspieszenia rozmów, dążąc do podpisania protokołu dzięki któremu będzie umożliwiony eksport z Polski mąki i borówki. Zostały już ustalone terminy i poszczególne etapy prac w tym zakresie – dodał minister Han Jun.
Chiński wiceminister przekazał na ręce wiceministra Romanowskiego zaproszenie dla przedstawiciela kierownictwa MRiRW do udziału w V. spotkaniu Ministrów Rolnictwa Chin i krajów Europy Środkowo-Wschodniej (format 17+1), które będzie miało miejsce w przyszłym roku w Chinach.
Przy okazji wczorajszej wizyty odbyło się także kurtuazyjne spotkanie wiceministra Han Juna z ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Polski minister rolnictwa podkreślił wysoką intensywność kontaktów między obydwoma resortami. Wyraził także nadzieję na podejmowanie działań zmierzających na zmniejszenie deficytu w dwustronnych obrotach handlowych artykułami rolno-spożywczymi.
− Otwieranie rynku chińskiego, rynku największego na świecie, rynku państwa, w którym bardzo szybko przyrasta liczba klasy średniej na naszą żywność, jest dla Polski bardzo ważne. Chińczycy doceniają polską żywność, uważają ją za jedną z najlepszych na świecie. Doceniają, że jest ona produkowana w sposób zrównoważony, w bogatym środowisku przyrodniczym, że jest ona bardziej naturalna – mówił polski minister rolnictwa.
Podkreślił równocześnie, że w Chinach obowiązują bardzo skomplikowane procedury dotyczące dostępu do rynku. Na przykład uzgodnienia świadectw weterynaryjnych czy fitosanitarnych, kontroli zakładów zatwierdzanych do eksportu są bardzo skomplikowane i długotrwałe.
− Zwróciłem uwagę wiceministrowi rolnictwa Chin, że aby skorzystać z naszej bogatej oferty władze chińskie muszą zmodyfikować swoje procedury. W gąszczu przepisów chińskich trudno się obecnie rozeznać. Oczekiwanie na odpowiedzi na pisma i wyniki kontroli może trwać kilka miesięcy, ale nie kilka lat, jak to ma miejsce w tej chwili. Zmienia się sytuacja międzynarodowa. Obecnie Chiny zaczynają poszukiwać dostawców żywności , więc może nadchodzi dobry czas dla eksportu dużo większej ilości żywności do państwa środka – powiedział po rozmowach z chińskich wiceministrem rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Chiny jest krajem priorytetowym w promocji polskiego sektora rolno-spożywczego, ze względu na bardzo duże zainteresowanie polskich przedsiębiorców chińskim rynkiem. Polska rejestruje wysokie, ujemne saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Chinami, które w 2018 r. wyniosło -256,1 mln EUR. W 2018 r. wartość eksportu do Chin wzrosła o 26% (w porównaniu z 2017 r.), do kwoty 127,9 mln EUR. Głównymi towarami rolno-spożywczymi eksportowanymi z Polski do Chin w 2018 r. były: produkty mleczarskie, skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem i przetwory spożywcze z mąki.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner portalu