Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w pierwszym kwartale 2020 r. przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych przekroczyły 1,5 mld EUR (6,5 mld zł) i były o 1% większe niż przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import wzrosły o 31%, do 723 mln EUR (ponad 3 mld zł).
W okresie styczeń–marzec 2020 r. wyeksportowano 411 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 6% mniej niż przed ro- kiem, a wartość ich wywozu wyniosła 727,3 mln EUR (3,1 mld zł) i była o 1% niższa niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju zaimportowano 36 tys. ton drobiu (o 21% mniej niż przed rokiem) za 70,8 mln EUR (301,4 mln zł), o 13% mniej.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencietusz) wyniósł 136 tys. ton, o 16% mniej niżw analogicznym okresie 2019 r. Przychody z eks- portu tego asortymentu osiągnęły 420,7 mln EUR (1,8 mld zł) i były o 2% wyższe. W tym czasie do Polski zaimportowano 231 tys. ton produktów wieprzowych za 614,8 mln EUR (2,6 mld zł), odpowiednio o 2% mniej i 44% więcej niż przed rokiem.
W pierwszym kwartale 2020 r. za granicęsprzedano 115,5 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 6% więcej niż przed rokiem, a przychody z eksportu wzrosły również o 6%, do 381,5 mln EUR (1,6 mld zł). Import ukształtował się na poziomie 10,8 tys. ton i było 14% mniejszy niż w analogicznym okresie 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 15%, do 37,6 mln EUR (160,2 mln zł).