Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHARS w II kwartale 2016 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHARS w II kwartale 2016 r.

W II kwartale 2016 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych, jaj, herbaty i herbatek owocowych oraz znakowania napojów bezalkoholowych, octu, soków. Kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach oraz dodatkowe wymagania zdeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj:

- cechy organoleptyczne (wygląd, smak, zapach),

- parametry fizykochemiczne (indentyfikację surowców mięsnych, zawartość wody, tłuszczu, białka),

- znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrole dotyczyły jakości handlowej m. in. kiełbas, wędzonek i pasztetów. Przeprowadzono je w 334 podmiotach, w tym u 133 producentów przetworów mięsnych.

W wyniku kontroli, w zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mięsnych o 1,8 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły obecności niedeklarowanej przyprawy. Natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów mięsnych w zakresie parametrów fizykochemicznych wzrósł o 7,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły obecności niedeklarowanych składników np. surowców pochodzenia zwierzęcego, dodatków oraz niezgodnej z deklaracją producenta zawartości wody, tłuszczu i białka. Nieprawidłowości w tych dwóch przypadkach są wynikiem błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (nieprzestrzeganie receptur, stosowanie niewłaściwej jakości surowców).

Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zwiększył się w przypadku przetworów mięsnych o 11,4 p.p.  (w porównaniu do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów lub ich błędnej interpretacji. 

 

Źródło: IJHARS

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.