W II kwartale 2016 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych, jaj, herbaty i herbatek owocowych oraz znakowania napojów bezalkoholowych, octu, soków. Kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach oraz dodatkowe wymagania zdeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj:
- cechy organoleptyczne (wygląd, smak, zapach),
- parametry fizykochemiczne (indentyfikację surowców mięsnych, zawartość wody, tłuszczu, białka),
- znakowanie produktów żywnościowych.
Kontrole dotyczyły jakości handlowej m. in. kiełbas, wędzonek i pasztetów. Przeprowadzono je w 334 podmiotach, w tym u 133 producentów przetworów mięsnych.
W wyniku kontroli, w zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mięsnych o 1,8 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły obecności niedeklarowanej przyprawy. Natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów mięsnych w zakresie parametrów fizykochemicznych wzrósł o 7,4 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły obecności niedeklarowanych składników np. surowców pochodzenia zwierzęcego, dodatków oraz niezgodnej z deklaracją producenta zawartości wody, tłuszczu i białka. Nieprawidłowości w tych dwóch przypadkach są wynikiem błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (nieprzestrzeganie receptur, stosowanie niewłaściwej jakości surowców).
Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zwiększył się w przypadku przetworów mięsnych o 11,4 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów lub ich błędnej interpretacji.
Źródło: IJHARS