W I kwartale 2016 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej zwiększył się o 6,3%, i wyniósł 67,8 tys. ton. Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (60,9 tys. ton, 89,7% udział w handlu). Przywóz tych towarów z Nowej Zelandii wzrósł w stosunku do analogicznego okresu 2015 r. o 9,2%. Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (4,3 tys. ton, spadek o 22%), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (1,1 tys. ton, wzrost o 12,7%), Urugwaju (583 tony, spadek o 33,4%), Islandii (563 tony, ponad trzykrotny wzrost), Argentyny (157 ton, spadek
o 11,6%) oraz Chile (142 tony, spadek o 41,5%).
Źródło: FAMMU/FAPA