W lutym br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 208,1 pkt, wzrastając w stosunku do zmienionego indeksu ze stycznia o 2,6%. W skali roku poziom cen był jednak jeszcze o 2,2% niższy, jak podaje FAMMU/FAPA. Był to najwyższy wzrost cen żywności od połowy 2012 r., wywołany głównie niepewnością co do sytuacji na Ukrainie oraz niekorzystnymi warunkami pogodowymi w regionach upraw zbóż i roślin oleistych. Podrożały prawie wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, z wyjątkiem mięsa, które nieznacznie potaniało (-0,3% do 182,6 pkt). W lutym najbardziej wzrosły ceny cukru (+6,2%), olejów roślinnych (+4,9%), a także zbóż (+3,6%) i artykułów mleczarskich (+2,9%). Notowania wieprzowiny i mięsa drobiu obniżyły się ze względu na redukcję kosztów pasz, wołowiny nie zmieniły się, a mięsa owczego wzrosły z uwagi na ograniczoną podaż eksportową.