"Zdrowe żywienie a edukacja" to nowy projekt, który realizowany jest przez firmę Drobgen.
W trosce o prawidłowy rozwój dzieci wdrażany jest projekt "Zdrowe żywienie a edukacja", który ma na celu upowszechnienie nawyku zdrowego żywienia. W dzisiejszych czasach jednym z pytań, które stawiamy sobie, to takie, czy zapewniamy naszym dzieciom zdrową żywność, gdyż szczególnie w tym wieku pożywienie jest bardzo ważne. Wyroby z kurczaka, indyka, gęsi czy kaczki są wysoce rekomendowane dla dzieci. Chude mięso zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka (około 20%), a tłuszczu zaledwie od 1 do 2 %. Potrawy z drobiu są najlepszym pokarmem mięsnym a przy tym mają bardzo dobry wpływ zdrowotny.
Z pewnością placówkom zbiorowego żywienia tj. szkołom, przedszkolom, ośrodkom pomocy społecznej, szpitalom oraz ośrodkom kolonijnym i wczasowym zależy na tym, aby ich podopieczni odżywiali się dobrze i zdrowo. Dzieci i młodzież powinny właśnie z pożywienia czerpać jak najwięcej składników potrzebnych do rozwoju fizycznego i psychicznego.
Mięso drobiowe przewyższa pod każdym względem inne rodzaje mięs. Projekt zakłada, by mięsa były jak najmniej przetworzone, bez zbędnych dodatków i oczywiście konserwantów. Takie wymogi spełnia żywność firmy Drobgen, która jest przygotowana na bazie surowców wysokogatunkowych mięs drobiowych, które zostały poddane prostym zabiegom technologicznym takim jak mielenie lub klepanie, przyprawianie, mieszanie i formowanie. Proces obróbki cieplnej pozostaje po stronie odbiorcy końcowego, dając mu tym samym pełnowartościowy pokarm i smak pierwszej świeżości (bez podgrzewania).
Półprodukty drobiowe to najbardziej bezpieczne wyroby. Zwłaszcza, kiedy są w 100%-tach drobiowe, bez domieszek wieprzowiny, a jedynie z mięsa udowego i filetowego z kurczaka lub indyka. Jest to tak zwana "wygodna żywność", przez którą rozumiemy prostą i najmniej przetworzoną, a następnie szybko przygotowaną żywność w połączeniu z innymi składnikami nadającymi im odpowiednią dyspozycyjność tzn. trwałość oraz przystosowanie do szybkiego przyrządzenia lub w połączeniu z innymi składnikami bezpiecznych pod względem zdrowotnym posiłków - mówi Eugeniusz Bojanowski, właściciel firmy Drobgen. Jednym słowem to szybki i tani posiłek, a także naturalność, świeżość i różnorodność.
Półprodukty jako wyroby surowe poddane obróbce cieplnej tuż przed spożyciem są najbardziej bezpiecznymi produktami konsumpcyjnymi. Poza tym nie zawierają żadnych konserwantów. Najpopularniejsze elementy z mięsa drobiowego można otrzymać w formie już gotowej np. gotowe kotlety i klopsy lub też jako przygotowane mięso (półprodukt) do uformowania.
Oferta produktów obiadowych redukuje do minimum przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Polskie, tradycyjne wyroby z drobiu to: produkty z mięs klepanych i mielonych, w szczególności: zrazy, kotlety, roladki, klopsy, pulpety, gulasze, całe elementy w przyprawach i marynatach, jak również gotowe farsze do bezpośredniego formowania i panierowania tuż przed opiekaniem półproduktów. Najlepszy rezultat smakowy i wydajnościowy uzyskuje się poprzez pieczenie w piekarniku elektrycznym lub gazowym albo piecu konwekcyjnym z użyciem pary wodnej.
Czytaj więcej o firmie DROBGEN klikając w ten link
Polecamy również artykuły: