W okresie I-VII 2016 r. wolumen eksportu wołowiny z USA zwiększył się o 3,5% w porównaniu
z analogicznym okresem 2015 r. do 640,9 tys. ton, natomiast jego wartość obniżyła się aż o 9,7% do 3 mld 445 mln USD. Więcej tego gatunku mięsa z USA trafiło przede wszystkim do Japonii (wzrost
o 11,8% do 145,4 tys. ton), Korei Południowej (wzrost o 23,4% do 90,4 tys. ton), Meksyku (wzrost o 4,8% do 131,8 tys. ton), na Tajwan (wzrost o 2,6% do 20,9 tys. ton) oraz do krajów należących do Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (łączny wzrost o 9,6% do 13,1 tys. ton). Spadł za to wywóz amerykańskiej wołowiny do Hongkongu/Chin (spadek o 11,2% do 57,9 tys. ton), Kanady (spadek o 10,5% do 67,2 tys. ton), krajów z Bliskiego Wschodu (łączny spadek o 5,2% do 58,1 tys. ton, w tym do Egiptu obniżył się o 3,5% do 52,1 tys. ton), a także do Ameryki Środkowej
i Południowej (łączny spadek o 3,3% do 20,7 tys. ton). Mniej amerykańskiej wołowiny trafiło również do krajów Unii Europejskiej (łączny spadek o 12,8% do 13,2 tys. ton), Dominikany (spadek o 21,7% do 3,3 tys. ton) oraz na Filipiny (spadek o 29,4% do 5,3 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA