Wydarzenie to miało miejsce 30 czerwca 2019 roku w Ostrzeszowie. Ideą festwalu było promocja, oraz propagowanie tradycji przygotowania pasztetów, oraz utrwalenie wiedzy o produktach regionalnych, przepisach i recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W trakcie festiwalu zostały zorganizowane konkursy na:
- najlepszy pasztet,
- najlepszą potrawę z gęsi,
- najlepszy placek drożdżowy z owocami,
- najlepszą nalewkę,
- najlepsze stoisko regionalne,
- najładniejsze stoisko KGW,
- przeganianie gęsi.
Konkursy cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, które wyrażone było dużą ilością zgłoszonych potraw. Finezyjnie przyozdobione stoiska Kół Gospodyń Wiejskich zastawione różnorodnymi potrawami z gęsi przyciągały uwagę zwiedzających.
Jak co roku w Alei Gwiazd Sztuki Gastronomi odsłonięto tablice, która jest potwierdzeniem zasług w dziedzinie kulinarnej. W tym roku honor ten spotkał, Panią Izabelę Byszewską oraz Pana Pawła Lorocha.
Oddział Terenowy KOWR zorganizował stoisko promocyjne, gdzie promował markę Polska Smakuje, a pracownicy udzielali informacji o bieżącej działalności Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Źródło: KOWR