Dni Przemysłu Mięsnego to uznana w kraju konferencja branżowa. Podczas wydarzenia poruszane są takie zagadnienia jak: przetwórstwo wyrobów mięsnych, ich jakość, zdrowotność żywności oferowanej na rynku oraz kierunki zmian prawa żywnościowego.
W konferencji biorą udział najważniejsze podmioty z branży mięsnej w Polsce.
16 maja br. Minister Czesław Siekierski wziął udział w obchodach 56. Dni Przemysłu Mięsnego pn. „Perspektywy wędzarnictwa w Polsce”. Organizatorem wydarzenia jest Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowy Instytut Badawczy (IBPRS-PIB).
Minister przypomniał, że 20 rocznica obecności Polski w Unii Europejskiej to dobry moment na podsumowanie zmian, jakie przeszedł polski przemysł przetwórczy, w tym mięsny. Te zmiany są wynikiem ogromnej pracy, która została wykonana w zakresie wdrożenia zmian w systemie ustawodawczym i stworzenia instytucji niezbędnych do spełnienia wymaganych standardów.
– Obecnie, dzięki rozwojowi przemysłu przetwórczego, eksportujemy towary rolno-spożywcze na łączną kwotę przewie 52 mld euro – podkreślił minister Siekierski.
Minister Siekierski zaznaczył, że z perspektywy czasu widać, jak znacznie przemysł mięsny przyczynił się do systematycznego wzrostu polskiego eksportu.
– Dzisiaj polskie produkty można znaleźć nie tylko na półkach europejskich sklepów, lecz także na półkach sklepów na całym świecie. To ogromny skok dla rozwoju polskiego rolnictwa i przetwórstwa – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Minister podkreślił, że sektor przetwórczy, w szczególności sektor mięsny, dokonał wielkiej zmiany w zakresie wytwarzania produktów spożywczych – To zasługa nie tylko rolników , lecz także przetwórców, którzy wytwarzają produkty wysokiej jakości. W tej chwili mamy jeden z lepszych przemysłów przetwórczych – w tym przetwórstwa mięsa – w Europie.
Podczas wydarzenia zostały ogłoszone wyniki 56. Konkursu pn. „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”, organizowanego przez IBPRS-PIB. Od 1993 r. konkurs jest objęty patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W tegorocznej edycji wzięły udział 42 zakłady mięsne i drobiarskie z całej Polski. Ocenie poddano 141 produktów mięsnych. Wyróżnieni zostali najlepsi producenci i najwyższej jakości przetwory mięsne. Minister Czesław Siekierski wręczył puchary i dyplomy nagrodzonym mięsnym zakładom przetwórczym.
Źródło: MRiRW