Ceny zakupu żywca drobiowego charakteryzowały się utrzymaniem stałej z poprzedniego notawania. W okresie 13–19.05.2019 r. za kurczęta brojlery hodowcom płacono średnio 3,46 zł/kg, zaś za indyki – 5,55 zł/kg. Żywiec kurzy był o blisko 1% tańszy niż przed miesiącem, lecz już o 3% droższy w porównaniu do analogicznego okresu 2018 r. Cena żywca indyczego ukształtowała się na poziomie nieznacznie (o 0,3%) niższym od notowanego przed miesiącem, jednak o 23% wyższym niż w zeszłym roku.
W 20. tygodniu tuszki kurcząt sprzedawano po ok. 5,42 zł/kg, czyli o około 1% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków wzrosła w przeciągu tygodnia o blisko 1%, do 9,06 zł/kg. Jednocześnie był to poziom cen o 4% niższy niż w poprzednim miesiącu. W zestawieniu z notowaniami sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 4%, a tuszki indyków o 15% droższe.
Źródło: KOWR