Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w pierwszym kwartale 2025 r. wartość wyeksportowanych z Polski produktów mięsnych była o 15,8% większa niż w pierwszym kwartale 2024 r. i wyniosła 2,9 mld EUR (ponad 12 mld zł). Wzrost wartości eksportu produktów mięsnych wynikał z wyższych cen przede wszystkim asortymentu drobiowego i wołowego na rynku międzynarodowym w pierwszym kwartale br. Jednocześnie przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej produktów mięsnych miały największy (21%) udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem.
Sprzedaż zagraniczna asortymentu drobiowego generowała największe przychody (50%) w grupie produktów mięsnych. W okresie styczeń–marzec 2025 r. z Polski wyeksportowano 552 tys. ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego (w ekwiwalencie tuszek), o 1% więcej niż w tym samym okresie 2024 r., a przychody z tego tytułu wzrosły o 18% r/r, do 1,5 mld EUR (6,2 mld zł). Jednocześnie do Polski zaimportowano 48 tys. ton drobiu, o 2% więcej niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski zwiększył się o 3%, do 138 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody – o 25%, do 813 mln EUR (3,4 mld zł). Import asortymentu wołowego i cielęcego do Polski ukształtował się na poziomie zbliżonym do uzyskanego w analogicznym okresie ubiegłego roku i wyniósł blisko 20 tys. ton.
W pierwszym kwartale 2025 r. z Polski wyeksportowano 174 tys. ton mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca (w ekwiwalencie tusz), o 9% więcej niż przed rokiem, a wartość eksportu tego asortymentu osiągnęła 516 mln EUR (2,2 mld zł) – o 2% więcej r/r. W analizowanym okresie do Polski sprowadzono 246 tys. ton produktów wieprzowych, o 3% więcej niż przed rokiem za 642 mln EUR (2,7 mld zł). Wartość (liczona w euro) zaimportowanych produktów wieprzowych była o 10% mniejsza r/r.
Około 133 mln EUR (4% udziału w wartości) wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.
Źródło: KOWR