Produkcja mięsa drobiowego po wejściu do UE rozwija się w Polsce dynamicznie. Mięso drobiowe stało się ważnym substytutem wieprzowiny. W 2015 r. produkcja mięsa drobiowego stanowiła ok. 47% rynku mięsnego, podczas gdy udział wieprzowiny wyniósł ok. 43%, a wołowiny ok. 10%. Drób wykazuje też najsilniejszą dynamikę wzrostu produkcji i decyduje o tempie wzrostu całej produkcji mięsa. Dynamika przyrostu produkcji mięsa drobiowego jest szybsza niż możliwości ulokowania tej nadwyżki zarówno na rynku krajowym, jak i poza granicami. Największa koncentracja drobiu kurzego, w tym wykorzystywanego do produkcji mięsa drobiowego, ma miejsce w woj. wielkopolskim (33,2% pogłowia kur) i mazowieckim (14% krajowego pogłowia).
W okresie 2005-2015 produkcja mięsa drobiu podwoiła się do ok. 2,5 mln ton. Tym samym Polska wysunęła się na pierwsze miejsce wśród unijnych producentów mięsa drobiowego. Import zmniejszył się do ok. 36 tys. ton i stanowił niespełna 1,5% produkcji. Jego udział w konsumpcji wynosi obecnie 2% wobec 6,5% w 2005 r. Eksport wzrósł prawie pięciokrotnie i stanowi ok. 34% produkcji, wobec 14% w 2005 r. W tym samym czasie spożycie krajowe zwiększyło się o 47%. Mięso drobiowe stało się polską specjalnością eksportową, a eksport jest głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji
i całej branży. Wywóz mięsa drobiowego z Polski w ok. 90% jest umieszczany w UE.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi