„WkÅ‚adamy wiele serca we wszystkie nasze produkty, ale jeÅ›li mam wymienić te sztandarowe, to sÄ… to produkty z najdÅ‚uższÄ… tradycjÄ….”
O historii ZakÅ‚adów MiÄ™snych Skiba opowiada wÅ‚aÅ›ciciel Andrzej Skiba.
Remigiusz Zagraba: Zakłady Mięsne SKIBA istnieją na rynku od 25 lat. Jak wyglądały początki działalności firmy? Z jakimi problemami zmagał się Pan dawniej, a jakie wyzwania pojawiają się obecnie?
Andrzej Skiba: NaszÄ… pozycjÄ™ i uznanie klientów zdobyliÅ›my ciężkÄ… pracÄ… i zaangażowaniem. Firma na poczÄ…tku dziaÅ‚alnoÅ›ci zatrudniaÅ‚a 12 pracowników. Do pierwszego sklepu przychodzili nasi krewni, znajomi, sÄ…siedzi. To dla nich staraliÅ›my siÄ™ o jak najlepszy smak oraz jakość miÄ™sa i wÄ™dlin. Dzisiaj firma zatrudnia okoÅ‚o tysiÄ…ca pracowników, a nasze wartoÅ›ci i cele pozostaÅ‚y niezmienne. Problemy mogÄ… pojawić siÄ™ na każdym etapie, ale nigdy nie byÅ‚y zbyt poważne, co zawdziÄ™czam wspóÅ‚pracy z odpowiednimi ludźmi.
R.Z.: Obecnie na polskim rynku jest wiele firm produkujÄ…cych wÄ™dliny. Co wyróżnia PaÅ„stwa produkty i dlaczego konsumenci powinni wybierać markÄ™ SKIBA ?
A.S.: MiÅ‚ość do tradycyjnych kaszubskich smaków, chęć przekazania ich nastÄ™pnym pokoleniom, a także nieustanny rozwój i odkrywanie nowych receptur — to siÅ‚a naszej firmy oraz gwarancja wysokiej jakoÅ›ci oferowanych przez nas wyrobów. WÄ™dliny, które posiadamy w ofercie, to produkty regionalne. Starannie dobieramy odpowiednie zioÅ‚a i przyprawy, a do produkcji używamy wyselekcjonowanych miÄ™s. Posiadamy tradycyjne wieloletnie receptury. Dbamy także o różnorodność oferty oraz o szeroki wybór, dlatego czÄ™sto oferujemy naszym klientom nowe smaki. JesteÅ›my jednÄ… z najwiÄ™kszych firm polskich zajmujÄ…cych siÄ™ branżą miÄ™snÄ…. Efektem naszych dziaÅ‚aÅ„ jest docenianie marki „Skiba” przez klientów.
R.Z.: Jakie najczęściej działania podejmują Państwo, aby klienci pozytywnie kojarzyli markę SKIBA?
Stawiamy na prostÄ… i uczciwÄ… komunikacjÄ™ z klientami oraz na wysokÄ… jakość obsÅ‚ugi. Nasi klienci sÄ… pewni, że otrzymujÄ… produkty najlepszej jakoÅ›ci, a to jest dla nich najważniejsze. Posiadamy także serwis internetowy, na którym zamieszczamy aktualnoÅ›ci z życia firmy, dzielimy siÄ™ naszÄ… wiedzÄ… na blogu oraz udostÄ™pniamy przepisy kulinarne tworzone przez znanych blogerów.
R.Z.: Tradycja i jakość produktów, to wartoÅ›ci, które sÄ… szczególnie ważne dla PaÅ„stwa firmy. Jakie produkty z szerokiej ofert sa tymi sztandarowymi?
A.S.: WkÅ‚adamy wiele serca we wszystkie nasze produkty, ale jeÅ›li mam wymienić te sztandarowe, to sÄ… to produkty z najdÅ‚uższÄ… tradycjÄ…. Należą do nich kieÅ‚basa biaÅ‚a surowa, krakowska sucha, kieÅ‚basa jaÅ‚owcowa, ogonówka z wÄ™dzarni, kieÅ‚basa polska, szynka bursztynowa i wiele innych. Zbyt dużo, by wymieniać.
R.Z.: W jakie regiony Polski obecnie firma SKIBA dostarcza swoje produkty i jakie kanały dystrybucji obsługujecie?
A.S.: Na poczÄ…tku warto wspomnieć, że jednym z gÅ‚ównych profili dziaÅ‚alnoÅ›ci, obok produkcji wÄ™dlin, jest także produkcja miÄ™sa. Nasze miÄ™so dostÄ™pne jest w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie caÅ‚ej Polski. GÅ‚ównym kanaÅ‚em dystrybucji wÄ™dlin jest wÅ‚asna sieć sprzedaży w postaci 7 hurtowni oraz 70 sklepów firmowych zlokalizowanych w póÅ‚nocnej części kraju. Poza wÅ‚asnÄ… sieciÄ…, nasze wÄ™dliny trafiajÄ… także do hurtowni oraz sklepów spożywczych w póÅ‚nocnej i centralnej części Polski.
R.Z.: Co Pana zdaniem dzisiaj i w przyszłości będzie decydowało o sukcesie firm mięsnych w Polsce?
A.S.: Polacy chcÄ… jeść zdrowo i ze smakiem, dlatego najważniejszÄ… sprawÄ… jest wysoka jakość oferowanych produktów. Odbiorcy oczekujÄ… także wysokiej jakoÅ›ci obsÅ‚ugi, nad czym nieustannie pracujemy, aby speÅ‚niać te oczekiwania na coraz wyższym poziomie.
R.Z.: Jakie inwestycje zamierzają Państwo wprowadzić w ciągu najbliższych trzech lat?
A.S.: Od poczÄ…tku istnienia, czyli przez ćwierć wieku, nasze zakÅ‚ady sÄ… nieustannie modernizowane. WÅ‚aÅ›nie w tym roku oddaliÅ›my do użytku dobudowanÄ… część ubojni trzody chlewnej, w której znajduje siÄ™: rozbudowany dziaÅ‚ rozbioru, powiÄ™kszony magazyn, zmodernizowany ukÅ‚ad komunikacyjny oraz kolejna mroźnia z systemem regaÅ‚ów jezdnych oraz zamrażania pÅ‚ytowego. Na ten moment nie mamy konkretnych planów, ale pomysÅ‚y sÄ… już w gÅ‚owie.