W dn. 15 grudnia 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat.
Zgodnie z tym rozporządzeniem, od dn. 4 stycznia 2016 r. przedsiębiorcy mogą składać wnioski o dopłaty do przechowywania wieprzowiny. Podany we wniosku okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Każdy wniosek może dotyczyć tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów.
Dopłatami są objęte tusze zwierząt do 20 kg, półtusze i niektóre elementy wieprzowe m.in. szynki, nogi, łopatki, przodki, schaby, boczki, karkówki. Zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia został rozszerzony o smalec, ze wglądu na skutki dla rynku UE wywołane przez rosyjskie embargo.
Nowy system przewiduje także możliwość wcześniejszego wycofania produktu z magazynu z przeznaczeniem na eksport (minimum po 60 dniach). Wysokość dopłat wynosi od 168 do 364 euro za tonę w zależności od rodzaju produktu i okresu jego przechowywania. Niższe stawki dotyczą smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. Szczegóły podajemy w notowaniach FAMMU/FAPA (str. 7).
W mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny mogą uczestniczyć przedsiębiorcy, którzy:
1) mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT,
2) zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski,
3) są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców Agencji Rynku Rolnego (ARR).
Przedsiębiorca musi wnieść zabezpieczenie prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się przedsiębiorca. Wniosek o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny przedsiębiorca składa na formularzu udostępnionym przez ARR.
Źródło: FAMMU/FAPA