Jak informuje FAMMU/FAPA kwiecień był kolejnym miesiącem rosnącego eksportu mięsa wołowego z Australii. W omawianym okresie Australijczycy wyeksportowali łącznie 97,5 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, tj. o 14% więcej niż przed rokiem oraz o 26% więcej niż wynosi średnia z ostatnich pięciu lat dla kwietnia. Do wzrostu eksportu przyczynia się susza w wielu najważniejszych regionach produkcyjnych Australii, wpływająca na zwiększoną liczbę ubojów bydła. W kwietniu br. najwięcej australijskiej wołowiny trafiło do Stanów Zjednoczonych, tj. prawie 25 tys. ton, czyli o 41% więcej niż przed rokiem. Mniej mięsa dostarczono za to po raz kolejny do Japonii (spadek o 10% do 20,7 tys. ton). Spadek wywozu w tym kierunku wynikał z silnej konkurencji ze strony dostawców wołowiny ze Stanów Zjednoczonych. Trzeba jednak wspomnieć, że niedawne zawarcie porozumienia o wolnym handlu między Australią a Japonia, powinno ułatwić Australijczykom handel wołowiną z krajem „kwitnącej wiśni”. W kwietniu br. zwiększył się znacząco eksport wołowiny z Australii do Chin, o 19% do blisko 14 tys. ton. Był on zarazem pięć razy większy od średniego eksportu z ostatnich pięciu lat dla tego miesiąca. Więcej australijskiej wołowiny trafiło także do Korei Południowej (wzrost o 26% do 12,1 t