Według prognoz australijskiego instytutu ekonomiki rolnictwa (ABARES), w sezonie 2013/2014 Australia wyprodukuje 2,5 mln ton mięsa wołowego oraz cielęcego. W następnym sezonie (2014/2015) produkcja wołowiny obniży się prawdopodobnie do 2,4 mln ton, informuje FAMMU/FAPA. Spadek produkcji będzie spowodowany silnym popytem na żywiec wołowy w krajach południowo-wschodniej Azji a także w Indonezji, co powoduje, że mniej bydła trafia z północy kontynentu do ubojni na południu. Wyższej produkcji w sezonie 2013/2014 towarzyszyć będzie wzrost eksportu mięsa wołowego, który wyniesie prawdopodobnie 1,2 mln ton, tj. o 17% więcej niż w sezonie 2012/2013. Spadek produkcji w sezonie 2014/2015 przyczyni się z klei do redukcji wywozu tego gatunku mięsa o 6% do 1,1 mln ton. Eksport do Japonii będzie spadał, i to pomimo redukcji stawek celnych, wynikających z podpisania umowy handlowej między obu krajami. W sezonie 2014/2015 do Japonii może trafić 270 tys. ton australijskiej wołowiny, tj. o 4% mniej niż w bieżącym sezonie. Tyle samo wołowiny Australijczycy dostarczą także do Stanów Zjednoczonych. Zwiększy się za to eksport do Chin, o 3% do 166 tys. ton. Będzie on wynikał z rosnącego popytu na wołowinę i jednocześnie kulejącej produkcji w Państwie Środka. Wzrosną także dostawy australijskiej wołowiny do Korei Południowej, o 2% do 158 tys. ton. Wzrostowi wywozu w tym kierunku sprzyja podpisana przez oba kraje umowa o wolnym handlu, zakładająca redukcję stawek celnych w eksporcie wołowiny do Korei Południowej z 40% do 0% w ciągu najbliższych 15 lat.