WAÅ»NA INFORMACJA DLA PRODUCENTÓW Å»YWNOÅšCI
WychodzÄ…c naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednostek kontrolujÄ…cych, akredytowane laboratorium QSC – LAB (AB 1264) z siedzibÄ… w Szczecinie pragnie poinformować, że poczÄ…tkiem 2016 roku rozszerza ofertÄ™ usÅ‚ug laboratoryjnych dedykowanych dla branży spożywczej o:
szacowanie terminu przydatnoÅ›ci żywnoÅ›ci gotowej do spożycia w odniesieniu do Listeria monocytogenes na podstawie wykonywanych badaÅ„ obciążeniowych i/lub trwaÅ‚oÅ›ciowych wraz ze wparciem mikrobiologii predyktywnej, o których jest mowa w art. 3 oraz załączniku II do RozporzÄ…dzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dla Å›rodków spożywczych (Dz. U. L 338 z 22.12.2005).
Badania bÄ™dÄ… wykonywane zgodnie z wytycznymi obowiÄ…zujÄ…cego przewodnika Laboratorium Referencyjnego Unii Europejskiej (EU RL) ds. L. monocytogenes: „EURL Lm TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods”, wersja 3 z 6 czerwca 2014 roku.
W celu określenia terminu przydatności do spożycia producenci żywności najczęściej zlecają badanie
w kierunku liczby Listeria monocytogenes. Taki test nie do końca daje wiarygodny wynik dla terminu przydatności produktu, tym samym nie określa jego realnego terminu ważności, a w konsekwencji nie jest wystarczającym badaniem na zgodność z przepisami prawa.
Powyższa oferta adresowana jest w szczególnoÅ›ci do przedsiÄ™biorców sektora spożywczego produkujÄ…cych żywność w postaci gotowej do spożycia, która jest narażona na zanieczyszczenie Listeria monocytogenes. Wykonane w naszym Laboratorium badania pozwolÄ… na uzyskanie odpowiedzi, czy w produkowanej żywnoÅ›ci możliwy jest wzrost Listeria monocytogenes, a poprzez to na oszacowanie mikrobiologicznie wiarygodnego terminu do spożycia.
Proponowana oferta będzie obejmowała wykonanie badań obciążeniowych i/lub trwałościowych,
w tym wsparcie narzÄ™dziem mikrobiologii predyktywnej (modelowanie mikrobiologiczne) oraz wÅ‚aÅ›ciwÄ… interpretacjÄ™ uzyskanych wyników w celu oszacowania wiarygodnego terminu przydatnoÅ›ci do spożycia żywnoÅ›ci. To ważna wiedza zwÅ‚aszcza w przypadkach dÅ‚ugich terminów transportu żywnoÅ›ci (w tym poza granica Polski), to ochrona producentów żywnoÅ›ci i osób nadzorujÄ…cych jej jakość.
Dla tych z PaÅ„stwa, którzy do 31 października 2015 r. pisemnie zadeklarujÄ… chęć wspóÅ‚pracy
z laboratorium QSC-LAB przygotujemy atrakcyjne ceny z uwzglÄ™dnieniem 15-20% rabatu. Wysokość rabatu zależna od iloÅ›ci badanych produktów.
SzczegóÅ‚owych informacji udzielamy poprzez kontakt mailowy: labszczecin@wp.pl lub telefoniczny pod nr + 48 511 159 999.
Osoba do kontaktu: Danuta Wojciechowska
Laboratorium QSC-LAB badania żywności, wody, gleby, PEM Szczecin, zachodniopomorskie