WAŻNA INFORMACJA DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów i jednostek kontrolujących, akredytowane laboratorium QSC – LAB (AB 1264) z siedzibą w Szczecinie pragnie poinformować, że początkiem 2016 roku rozszerza ofertę usług laboratoryjnych dedykowanych dla branży spożywczej o:
szacowanie terminu przydatności żywności gotowej do spożycia w odniesieniu do Listeria monocytogenes na podstawie wykonywanych badań obciążeniowych i/lub trwałościowych wraz ze wparciem mikrobiologii predyktywnej, o których jest mowa w art. 3 oraz załączniku II do Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dla środków spożywczych (Dz. U. L 338 z 22.12.2005).
Badania będą wykonywane zgodnie z wytycznymi obowiązującego przewodnika Laboratorium Referencyjnego Unii Europejskiej (EU RL) ds. L. monocytogenes: „EURL Lm TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods”, wersja 3 z 6 czerwca 2014 roku.
W celu określenia terminu przydatności do spożycia producenci żywności najczęściej zlecają badanie
w kierunku liczby Listeria monocytogenes. Taki test nie do końca daje wiarygodny wynik dla terminu przydatności produktu, tym samym nie określa jego realnego terminu ważności, a w konsekwencji nie jest wystarczającym badaniem na zgodność z przepisami prawa.
Powyższa oferta adresowana jest w szczególności do przedsiębiorców sektora spożywczego produkujących żywność w postaci gotowej do spożycia, która jest narażona na zanieczyszczenie Listeria monocytogenes. Wykonane w naszym Laboratorium badania pozwolą na uzyskanie odpowiedzi, czy w produkowanej żywności możliwy jest wzrost Listeria monocytogenes, a poprzez to na oszacowanie mikrobiologicznie wiarygodnego terminu do spożycia.
Proponowana oferta będzie obejmowała wykonanie badań obciążeniowych i/lub trwałościowych,
w tym wsparcie narzędziem mikrobiologii predyktywnej (modelowanie mikrobiologiczne) oraz właściwą interpretację uzyskanych wyników w celu oszacowania wiarygodnego terminu przydatności do spożycia żywności. To ważna wiedza zwłaszcza w przypadkach długich terminów transportu żywności (w tym poza granica Polski), to ochrona producentów żywności i osób nadzorujących jej jakość.
Dla tych z Państwa, którzy do 31 października 2015 r. pisemnie zadeklarują chęć współpracy
z laboratorium QSC-LAB przygotujemy atrakcyjne ceny z uwzględnieniem 15-20% rabatu. Wysokość rabatu zależna od ilości badanych produktów.
Szczegółowych informacji udzielamy poprzez kontakt mailowy: labszczecin@wp.pl lub telefoniczny pod nr + 48 511 159 999.
Osoba do kontaktu: Danuta Wojciechowska
Laboratorium QSC-LAB badania żywności, wody, gleby, PEM Szczecin, zachodniopomorskie