Kwestie bezpieczeństwa żywności były tematem rozmów szefów rządów państw Grupy Wyszehradzkiej, które odbyły się 2 marca br. Uczestnikami spotkania byli: premier Beata Szydło, premier Słowacji Robert Fico, premier Węgier Viktor Orbán, premier Czech Bohuslav Sobotka.
W rozmowach wziął udział również minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel.
− Polska popiera wszelkie działania zmierzające do eliminowania nieuczciwych praktyk rynkowych
i ochrony interesów konsumentów − poinformowała Beata Szydło. Premier podkreśliła, że jakość polskiej żywności utrzymywana jest na wysokim poziomie. Polskie produkty są cenione na całym świecie i coraz częściej kupowane przez konsumentów z innych państw.
Jednocześnie premier Beata Szydło poinformowała, że obecni na spotkaniu szefowie rządów państw Grupy Wyszehradzkiej zgodnie przyznali, że należy podjąć odpowiednie działania w kontekście jakości żywności sprzedawanej na terenie UE i nierównego traktowania poszczególnych rynków.
− Podjęliśmy decyzję o tym, aby powołać zespół roboczy, który będzie się tym zajmował.
W poniedziałek na spotkaniu ministrów rolnictwa nasi przedstawiciele ten temat będą podejmowali. Występujemy z apelem do Komisji Europejskiej, aby przestrzegała rezolucji Parlamentu Europejskiego, które były podjęte w tej sprawie między innymi przez europosłów czeskich − mówiła premier Polski.
Efektem rozmów jest Wspólne Oświadczenie Premierów państw Grupy Wyszehradzkiej „Silna Europa − Unia Działania i Zaufania”.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi