FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Bioasekuracja – profesjonalny standard oraz ważne ogniwo w łańcuchu walki z ASF

Bioasekuracja jest jednym z głównych ogniw łańcucha walki z ASF. Przestrzeganie jej zasad jest dla hodowców trzody chlewnej ważne nie tylko ze względów sanitarnych. Praktyka pokazuje, że uchybienie w stosowaniu obowiązujących zasad może być podstawą odmowy wypłaty odszkodowania.
Przypominamy zestaw podstawowych obowiązkowych zasad. Pełna prezentacja przygotowana przez lek. wet. Krzysztofa Jażdżewskiego i przedstawiona podczas webinarium znajduje się, na stronie internetowej POLPiG.pl
Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) bioasekuracja rozumiana jest jako zespół działań zarządczych i środków fizycznych mających na celu zminimalizowanie ryzyka wprowadzenia, powstania i szerzenia się chorób, infekcji czynnikami patogennymi lub inwazji pasożytów w populacji zwierząt i poza nią. Zasady bioasekuracji powinny stanowić zwarty system realizowany poprzez:
Izolację – utrzymywanie zwierząt w kontrolowanym środowisku
Sanityzację – DDD, sprzęt, ludzie.
Kontrolę ruchu – obniżenie natężenia ruchu ludzi, zwierząt, pojazdów na fermie i wokół niej.
Zasady izolacji wykluczają kontakt świń w gospodarstwie ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi. Samo utrzymywanie świń (w systemach bezwybiegowych) musi być prowadzone w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne.
Sanityzacji służą zarówno urządzenia jak np. zgodne z przepisami, działające maty czy niecki lub bramy dezynfekcyjne, zmieniane zestawy odzieży roboczej, bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń, mycie i odkażanie rąk, czyszczenie i odkażanie obuwia, wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni.
Utrzymaniu kontroli ruchu służy obowiązkowe w gospodarstwie prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
W przypadku wystąpienia ogniska ASF właściciel fermy musi wylegitymować się wszelkimi niezbędnymi protokołami, świadectwami i wykazami. W gospodarstwie przez 3 lata należy przechowywać dokumentację weterynaryjną dotyczącą przebiegu leczenia, przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych oraz padłych zwierząt.
Należy pamiętać, że najczęstszą drogą przenikania wirusa do stad trzody chlewnej jest transport. Dlatego w pierwszej kolejności sprawdzany będzie rejestr środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestr wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
Kontrola wykaże czy czynności związane z obsługą świń były wykonywanie wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie. Czy w gospodarstwie respektowany był zakaz obsługiwania świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt oraz czy osoby postronne wchodziły do budynków, w których są utrzymywane świnie?
Inspektorzy sprawdzą, czy przestrzegany jest zakaz żywienia świń odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne oraz, czy skarmiana pasza jest zabezpieczona przed dostępem zwierząt wolno żyjących. Czy przestrzegany jest zakaz karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami, lub obszaru zagrożenia bez specjalnej obróbki zapewniającej unieszkodliwienie wirusa?
Sprawdzane będzie, czy posiadacz świń posiada spis zwierząt z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, który jest na bieżąco aktualizowany oraz czy wszystkie świnie wprowadzane do gospodarstwa zaopatrzone są w świadectwo zdrowia. Czy osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń używają odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności? Czy przestrzegany jest zakaz prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny ze świń innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie?
Na pewno będą sprawdzane tabliczki przy wejściach do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”, stan mat przed wejściami do gospodarstwa i wyjściami oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń. Czy szerokość i długość mat jest zgodna z przepisami oraz, czy jest spełniony wymóg utrzymania skuteczności działania płynu dezynfekcyjnego?
W pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, sprawdzane będzie egzekwowanie zakazu wykorzystywania słomy pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia. Kontroli zostanie poddane wykonanie zakazu wnoszenia i wwożenie na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Powyższa lista nie wyczerpuje wszystkich obowiązujących zasad bioasekuracji, dlatego zainteresowanych odsyłamy do aktualnych przepisów prawnych.
Ścisłe przestrzeganie zaleceń bioasekuracji to nie tylko zmniejszenie zagrożenia zakażeniem ASF i innymi groźnymi chorobami, ale również krok do podniesienia dobrostanu zwierząt i poprawy efektywności produkcji. Przestrzeganie zasad bioasekuracji stanie się dodatkowym czynnikiem premiowania nowoczesnych, spełniających współczesne standardy produkcyjne gospodarstw.
Warto jednak dodać, że bioasekuracja to tylko jedno z ogniw walki z ASF. Równie ważne jest ograniczenie populacji dzików, które są rezerwuarem wirusa oraz zbieranie i utylizacja padłych dzików.


Autor: Aleksander Dargiewicz, zdjęcie: pixabay.com

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.