W krajowym skupie w drugim tygodniu czerwca 2019 roku wzrosły ceny żywca wieprzowego. W okresie 10–16.06.2019 r. żywiec wieprzowy sprzedawany był średnio po 5,83zł/kg. Był to poziom o ok. 0,5% wyższy niż w tygodniu poprzedzającym oraz podobny do tego osiągniętego przed miesiącem. Jednocześnie trzoda chlewna była o blisko 24% droższa w porównaniu do zeszłego roku. Stały wzrost cen żywca wieprzowego odnotowano także w większości krajów Wspólnoty.
W badanym okresie na terenie Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E hodowcom płacono 178,13EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, co stanowi o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu, o 3% więcej niż przed miesiącem oraz o 22% więcej niż w 2018 roku. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 179,60EUR/100 kg i była o 1% wyższa niż średnio w UE. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono m.in. w Holandii (165,51 EUR/100 kg), Hiszpanii (177,28 EUR/100 kg)i we Francji (161,00 EUR/100 kg), a więcej –m.in. w Niemczech (187,84 EUR/100 kg).
Ceny zbytu mięsa wieprzowego w dniach 10–16.06.2019 roku, wskazywały na to, że półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 8,42zł/kg, o 4gr/kg drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskanych w ubiegłym roku półtusze podrożały o 23%.
Źródło: KOWR