Na przełomie kwietnia i maja br. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena trzody chlewnej ukształtowała się na poziomie 7,42 zł/kg, o 1,4% niższym niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% wyższym niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 17% tańszy niż w analogicznym okresie 2023 r.
Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 10,78 zł/kg, o około 2% taniej niż w okresie 15–21 kwietnia br., ale o 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz była o 16% niższa niż przed rokiem.
Bydło rzeźne, podobnie jak przed miesiącem, kupowano średnio po 9,91 zł/kg. Cena tego żywca była o 2 gr/kg niższa niż w poprzednim notowaniu oraz o 9,5% niższa niż przed rokiem.
Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 20,70 zł/kg, o 1% drożej niż w trzecim tygodniu kwietnia br. i przed miesiącem. Ćwierćtusze były o 3% tańsze niż przed rokiem.
Źródło: KOWR