Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR od trzech tygodni na rynku unijnym drożeje żywiec wieprzowy. W okresie 15–21.02.2021 r. (dane Komisji Europejskiej) za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali przeciętnie131,07 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% więcej niż przed miesiącem. Cena żywca wie- przowego była jednak o 29% niższa niż przed rokiem. Tygodniowy wzrost cen odnotowanow siedemnastu krajach członkowskich, w tym największy w Polsce (o 4%, do 126,43 EUR/100 kg). Cena wieprzowiny w Polsce wyrażona w walucie unijnej była o 3,5% niższa od średniej ceny w UE,ale o 1% wyższa od ceny w Niemczech.
W Polsce, w trzecim tygodniu lutego br. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano przeciętnie po 4,33 zł/kg, o 4% drożej niż w poprzednim notowaniu i o 10% drożej niż przed miesiącem.Cena tego żywca była jednak o 30% niższa niżprzed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W dniach 15–21.02.2021 r. w zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych wzrosła o 4%,do 6,24 zł/kg. Była ona o 6% wyższa niż przed miesiącem, ale o 28,5% niższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
Z kolei w 10. tygodniu 2021 r. ceny elementów wieprzowych na rynku krajowym kształtowały się następująco:
Opracowanie własne www.FirmyMiesne.pl - analiza poszczególnych cen rynkowych.