W ciągu poprzednich kilku miesięcy ceny hurtowe mięsa wieprzowego w Chinach oscylowały ok. 3,4 EUR/kg, a w ostatnich tygodniach nadal rosły. Ceny żywca wynosiły ok. 2,5 EUR/kg. Notowania są obecnie prawie o połowę wyższe niż przed rokiem, gdy wynosiły ok. 2,3 EUR/kg.
Pomimo wzrostu cen, liczebność loch nadal spada, ponieważ wielu hodowców zaprzestało produkcji. Redukcja chińskiego pogłowia trzody chlewnej w ostatnich 2 latach była jedną z największych
w historii kraju. Sytuacja na rynku chińskim oznacza utrzymanie się wysokiego zapotrzebowania na import mięsa. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy br. dostawy zza granicy wzrosły o ponad trzy czwarte w porównaniu z tym samym okresem 2015 r. Przywóz z UE został podwojony, a ceny jednostkowe w imporcie wyrażone w euro są o 1% wyższe niż przed rokiem – 1,72 EUR/kg. Jest to zachętą dla unijnych eksporterów, którzy lokują na rynku chińskim coraz większe ilości wieprzowiny.
W 2015 r. eksport mięsa i produktów wieprzowych z UE do Chin wyniósł ponad 1 mln ton i był
o 54% wyższy niż w 2914 r. W strukturze towarowej wywozu dominowały podroby i mrożona wieprzowina. W styczniu br. unijne wysyłki wzrosły o 77% w skali roku do 115,3 tys. ton, w tym
58 tys. ton podrobów i 52 tys. ton mięsa mrożonego.
Źródło: FAMMU/FAPA