Styczeń jest tradycyjnie okresem spadku cen mięsa na rynku brazylijskim, i to nie tylko wołowiny, ale także wieprzowiny oraz mięsa drobiowego. Jak informuje FAMMU/FAPA, jest to zazwyczaj wynikiem redukcji popytu, wynikającego z płacenia przez Brazylijczyków szeregu różnych opłat, podatków i rachunków a także wakacji w szkołach.
W omawianym czasie ceny mięsa wołowego w Brazylii obniżyły się o ponad 8% do średnio 11 zł/kg, ale i tak pozostały o blisko 20% wyższe niż przed rokiem. Wyższy poziom cen niż przed rokiem jest wynikiem spadku podaży tego gatunku mięsa, co z kolei jest odbiciem suszy, która trwa od 2013 r. w najważniejszych regionach produkcyjnych. Tym samym pogarszają się warunki pastwiskowe, a w konsekwencji zwierzęta nie przybierają odpowiednio na wadze.
Trzeba także wspomnieć, że dobra koniunktura na rynku światowym, sprawia, że ubywa wołowiny kierowanej na sprzedaż wewnątrz rynkową. W 2014 r. Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 1,22 mln ton świeżej wołowiny, tj. o 3,4% więcej niż w 2013 r., i tylko o 5,4% mniej niż wynosił rekordowy poziom wywozu odnotowany w 2007 r. W styczniu br. dynamika wzrostu wywozu tego gatunku mięsa osłabła, przyczyniając się równocześnie do spadku cen wołowiny na rynku brazylijskim. W omawianym okresie Brazylia wyeksportowała 74 tys. ton świeżej wołowiny, tj. o 31,9% mniej niż w grudniu 2014 r. (108,7 tys. ton) oraz o 29,6% mniej niż w styczniu 2014 r. (105,1 tys. ton).
Spadek eksportu w styczniu br. był wynikiem redukcji popytu na niektórych dużych rynkach zbytu w Rosji. Wywóz w tym kierunku obniżył się aż o 63% do 8,5 tys. ton. Był to zarazem najniższy miesięczny eksport odnotowany od 2005 r. Zmniejszył się też eksport brazylijskiej wołowiny do Iranu i Wenezueli odpowiednio o 83% oraz 69%. Dla porównania sprzedaż do Hongkongu i Egiptu poszybowała w górę kolejno o 13% oraz 24%.