Cena zakupu żywca wieprzowego w terminie 13–19.05.2019 r., podobnie jak i miesiąc wcześniej, przedstawiała się na poziomie 5,83 zł/kg i była o 2 gr/kg wyższa niż przed tygodniem. Żywiec ten kupowano o średnio 32% drożej niż w analogicznym tygodniu 2018 r. Na terenie Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E płacono przeciętnie 172,56 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, co stanowi o 1% więcej niż w tygodniu poprzednim, i 2% więcej niż przed miesiącem oraz o 23% więcej w porównaniu do roku poprzedniego. Najwyższe ceny żywca, wyrażone w walucie unijnej odnotowano m.in.: w Niemczech (182,85 EUR/100 kg), w Portugalii (182,00 EUR/100 kg) i w Polsce (178,01 EUR/100 kg), zaś najniższe – w Belgii (148,20 EUR/100 kg) i we Francji (155,00 EUR/100 kg).
Ceny zbytu mięsa wieprzowego w 20. tygodniu 2019r. wskazywały na to, że krajowe zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 8,55 zł/kg, o 0,5% drożej niż w poprzednim notowaniu, ale już o 2% taniej niż w kwietniu. Jednocześnie był to poziom cen o 32% wyższy niż w roku poprzednim.
Źródło: KOWR