W dniach 22–28 lipca 2019 r. zakłady mięsne skupowały świnie rzeźne średnio po 5,44 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej i o 5,5% taniej w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Jednocześnie cena tego żywca była o 18% wyższa niż w analogicznym okresie 2018 r. Podobny kierunek zmian cen widoczny był na rynku unijnym. W 30. tygodniu 2019 roku za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy przeciętnie otrzymywali 173,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 3% mniej niż jeszcze miesiąc wcześniej.
W porównaniu do notowań sprzed roku żywiec ten był o 20% droższy. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej przedstawiała się na poziomie 167,54 EUR/100 kg, o ponad 3% niższym niż średnio w UE. Wśród największych unijnych producentów żywca wieprzowego niższe niż w Polsce ceny zarejestrowano m.in. w Belgii (142,30 EUR/100 kg), Holandii (158,33 EUR/100 kg), we Francji (166,00 EUR/100 kg) i w Danii (166,49 EUR/100 kg), a wyższe – m.in. w Niemczech (179,17 EUR/100 kg) i Hiszpanii (181,39 EUR/100 kg).
W krajowych zakładach mięsnych w okresie 22–28.07.2019 r. półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 8,01 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 3,5% taniej niż w miesiącu ubiegłym. Jednocześnie cena półtusz była o 19% wyższa niż w zeszłym roku.
Źródło: KOWR
Partner portalu