W dniach 13–19.07.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły przeciętnie 4,44 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była o 4% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 15% niższa niż przed rokiem.
Wzrost cen żywca wieprzowego w dniach 13–19.07.2015 r. odnotowano również w czternastu innych krajach UE. Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) wyniosła 144,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 1% wyż- sza niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była o 3% niższa niż przed miesiącem i o 14% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 142,89 EUR/100 kg. Mniej niż w naszym kraju za świnie rzeźne klasy E płacono w: Belgii, Holandii, Danii i Luksemburgu.
Średnia krajowa cena żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się na poziomie 5,83 zł/kg, o 1% niższym niż w poprzednim tygodniu i o 7% niższym niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 1% droższy niż rok wcześniej.
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 384,61 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była nieznacznie (o 0,12 EUR/100 kg) niższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była o 5% wyższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną (303,86 EUR/100 kg) była wyższa tylko od średniej ceny płaconej na Łotwie, w Rumunii i na Litwie.
Na rynku krajowym średnia cena kurcząt brojlerów w dniach 13–19.07.2015 r. wyniosła średnio 3,69 zł/kg, o 4% więcej niż tydzień wcześniej i o 2% więcej niż przed miesiącem. Indyki skupowano przeciętnie po 5,81 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i nieznacznie (o 0,4%) taniej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta brojlery były o 5,5% tańsze, a indyki o 1% tańsze.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR