Na krajowym rynku mięsnym w okresie 15-21.04.2019r. obserwowny był dalszy wzrost cen żywca wieprzowego. W 16. tygodniu roku 2019, cena trzody chlewnej ukształtowała się na poziomie 5,83zł/kg, czyli o 3 grosze za kg więcej niż w tygodniu poprzednim, o 29,5% wyższym niż przed miesiącem oraz o 28% wyższym niż w tym samym tygodniu 2018 r. Na obszarze Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E płacono średnio 168,82 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1,5% więcej w porównaniu do poprzedniego tygodnia, o 18% więcej niż w miesiącu marcu oraz o 17% więcej niż przed rokiem. Najwyższe ceny żywca, wyrażone w euro odnotowano w Portugalii (179,00 EUR/100 kg) i w Polsce (178,98 EUR/100 kg), a najniższe –w Belgii (147,10 EUR/100 kg) i we Francji (151,00 EUR/100 kg).
Źródło:KOWR