Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych od stycznia do kwietnia br. z UE były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty przywozu unijnej wieprzowiny.
Chiny zakupiły rekordową ilość, prawie dwukrotnie więcej unijnych produktów wieprzowych niż
w pierwszych czterech miesiącach ubiegłego roku, w tym ponad dwuipółkrotnie więcej mrożonego mięsa (280 tys. ton) i o 40% więcej podrobów (262 tys. ton). Znaczny wzrost wywozu do Chin jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W kwietniu br. wysyłki mięsa wieprzowego do Chin były ponad trzykrotnie wyższe niż przed rokiem, a średnia wartość jednostkowa wywozu na ten rynek podwyższyła się o 5%, co przyczyniło się do 68% wzrostu wartości wysyłek ogółem do 477 mln EUR. Całkowita średnia wartość jednostkowa kwietniowego eksportu była jednak o 10% niższa niż w analogicznym okresie 2015 r. Niższe wartości wywozu zarejestrowano głównie do Korei Płd. i USA.
W sprzedaży do Hongkongu od stycznia do kwietnia br. dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano o 43% więcej niż rok temu – ok. 81 tys. ton. Chiny i Hongkong sprowadziły w omawianym okresie trzy czwarte unijnego eksportu podrobów wieprzowych ogółem. W wysyłkach do Japonii
i Korei Płd. największy udział miało mięso mrożone. Chiny zakupiły również znacznie więcej słoniny
z UE niż przed rokiem, co w połączeniu ze wzrostem wywozu tego produktu na Filipiny i Ukrainę, zniwelowało skutki utraty rynku rosyjskiego. W kwietniu br. wartość eksportu podrobów wzrosła
o połowę w skali roku, głównie z uwagi na wysokie ceny uzyskiwane w Chinach. Na tym rynku rośnie obecnie konkurencja ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich, ponieważ chiński władze zatwierdzają do eksportu coraz więcej tamtejszych zakładów produkcyjnych.
Źródło: FAMMU/FAPA