Według danych chińskiego urzędu celnego, w pierwszym kwartale 2015 r. Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6% do rekordowych 150,3 tys. ton, a podrobów wieprzowych o 9% do 190,8 tys. ton. Wysoki poziom przywozu pozwoli na pokrycie luki podażowej, spowodowanej spadkiem krajowej produkcji i pogłowia stada zarodowego świń.
Największymi dostawcami wieprzowiny na rynek chiński są obecnie państwa UE, które wyeksportowały o 23% więcej mięsa i o 27% więcej podrobów niż przed rokiem. Udział UE w chińskim imporcie mięsa wieprzowego wzrósł do 72%.
Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy, które przejęły pozycję ubiegłorocznego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Wzrósł również wywóz z Hiszpanii i Danii. Z pozostałych krajów świata (spoza UE) Chiny zakupiły mniej wieprzowiny niż przed rokiem. Dostawy z USA Obniżyły się o 21%, a z Kanady o jedną trzecią.
Na wzrost eksportu z UE miał wpływ spadek cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, wzrost jej konkurencyjności na rynku światowym. Poza tym, eksporterzy z Ameryki Północnej zmagali się ze strajkami w portach Zachodniego Wybrzeża, co wpłynęło na zmniejszenie wywozu. Wartość chińskiego importu mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale br. była o 8% wyższa niż rok wcześniej i wyniosła 1,8 mld CNY (ok. 270 mln EUR), a podrobów wieprzowych o 4% wyższa – 2 mld CNY (ok. 300 mln EUR).
Wolumen eksportu z Chin wzrósł w skali roku o 6% do 20,3 tys. ton, a największym odbiorcą był Hongkong.
Źródło: FAMMU/FAPA