Rabobank prognozuje, że w 2016 r. łączny import wieprzowiny i podrobów do Chin może wzrosnąć
o 20% do ok. 1,8 mln ton w porównaniu do 1,5 mln ton w 2015 r. Przywóz samego mięsa może zwiększyć się o 28% do ok. 1 mln ton wobec 777 tys. ton przed rokiem. Chiny mogą tym samym stać się w tym roku największym na świecie importerem wieprzowiny, wyprzedzając Japonię. Głównymi dostawcami wieprzowiny do Chin w 2015 r. były państwa UE, które zwiększyły wywóz o 57% do 580 tys. ton i miały ok. trzy czwarte udziału w chińskim imporcie. Wśród eksporterów dominowały Niemcy.
W połowie marca br. ceny hurtowe wieprzowiny na rynku chińskim były o 35% wyższe niż przed rokiem, przyczyniając się do wzrostu inflacji. Analitycy przewidują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach także w 2016 r., co będzie sprzyjało atrakcyjności importu. W lutym br. chiński przywóz mięsa wieprzowego (bez podrobów) wzrósł o 111% w skali roku do 74,4 tys. ton. Styczniowy import był o 56% wyższy niż przed rokiem i wyniósł 97 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA