Od 1 lipca 2013 r. Chorwacja stała się pełnoprawnym państwem Unii Europejskiej. Ten bałkański kraj jest bliski samowystarczalności w większości produktów pochodzenia zwierzęcego i w 100% samowystarczalny w przypadku nasion oleistych, zbóż oraz cukru. Chorwaci eksportują nasiona oleistych, sprowadzając spore ilości olejów roślinnych oraz pasz białkowych. Kraj ten dostarcza do Wspólnoty większe ilości cukru, importując równocześnie duże ilości tego towaru z Brazylii. W przypadku towarów pochodzenia zwierzęcego Chorwaci sprowadzają znaczne ilości sera oraz mięsa wieprzowego. Tylko w przypadku kukurydzy oraz soi udział chorwackiej produkcji w całej produkcji unijnej przekracza wyraźnie 1% (odpowiednio 3,2% oraz 12,3%).
W polskim handlu towarami rolno-spożywczymi z Chorwacją przeważa eksport. Poziom importu jest kilkukrotnie niższy od eksportu. W 2012 r. wartość eksportu tych towarów z Polski do Chorwacji wyniosła 86,7 mln EUR (0,5% całego eksportu). Polska eksportuje do Chorwacji przede wszystkim wyroby cukiernicze, przetwory z owoców i warzyw, żywiec wołowy (do uboju w wadze od 80 do 160 kg oraz w wadze od 160 do 300 kg), produkty mleczarskie, pasze i komponenty paszowe, wyroby tytoniowe, kawę, herbatę i inne używki oraz mięso wołowe i wieprzowe, a także przetwory rybne. W imporcie z Chorwacji dominują przede wszystkim wyroby cukiernicze, różnego rodzaju sosy, zupy, soki, ekstrakty roślinne, przetwory z warzyw i owoców, a także wyroby tytoniowe.
Źródło: FAMMU/FAPA