W dniu 20 kwietnia br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/604 rejestrujące
w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Rosée des Pyrénées Catalanes”.
Cielęcina „Rosée des Pyrénées Catalanes” produkowana jest z cieląt charakteryzujących się doskonałym rozwojem mięśni. Pozyskiwana jest od zwierząt ras Bruna de los Pirineos, Aubrac lub Gasconne, lub też ze skrzyżowania samic tych odpornych ras z samcami ras Charolaise, Limousine lub Blonde d’Aquitaine. Cielęta chowane są w systemie ekstensywnym i przez całe życie pozostają przy matce. Odżywiają się mlekiem matki oraz trawami podczas wypasu. Ubój cieląt następuje bez odsadzenia w wieku od 5 do 8 miesięcy, po osiągnięciu minimalnej wagi tuszy 110 kg.
Mięso „Rosée des Pyrénées Catalanes” może mieć barwę od różowej po jasnoczerwoną, a tłuszcz kolor od białego po kremową, za co tusze są wysoko cenione zarówno przez rzeźników, jak i przez konsumentów.
Źródło: FAMMU/FAPA