
Zapraszamy Państwa na cyklowy blok informacyjny:
"Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzÄ™cego w ramach dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej"
Część Siódma
WYMAGANIA DLA SUROWCÓW UÅ»YWANYCH DO PRODUKCJI PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie oraz końskie
Musi zostać pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi w rzeźni.
Åšwieże miÄ™so drobiowe lub zajÄ™czaków
Musi być pozyskane ze zwierzÄ…t poddanych ubojowi w rzeźni albo w gospodarstwie, ale jedynie w sposób okreÅ›lony w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI rozporzÄ…dzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiajÄ…cego szczególne przepisy dotyczÄ…ce higieny w odniesieniu do żywnoÅ›ci pochodzenia zwierzÄ™cego oraz poddanych badaniu poubojowemu przez urzÄ™dowego lekarza weterynarii.
Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych
Musi być pozyskane ze zwierzÄ…t poddanych ubojowi w rzeźni albo w gospodarstwie, ale jedynie w sposób okreÅ›lony w załączniku III w sekcji III ww. rozporzÄ…dzenia nr 853/2004 oraz poddanych badaniu poubojowemu przez urzÄ™dowego lekarza weterynarii.
Świeże mięso zwierząt łownych
Musi zostać pozyskane ze zwierzÄ…t Å‚ownych, których tusze zostaÅ‚y poddane oglÄ™dzinom przez osobÄ™ przeszkolonÄ…, wytrzewieniu na Å‚owisku – w przypadku grubej zwierzyny Å‚ownej oraz badaniu przez urzÄ™dowego lekarza weterynarii.
Produkty ryboÅ‚ówstwa
MuszÄ… speÅ‚niać wymagania okreÅ›lone w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części A i D oraz w rozdziale IV i V ww. rozporzÄ…dzenia nr 853/2004 oraz w załączniku II rozporzÄ…dzenia Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiajÄ…cego Å›rodki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objÄ™tych rozporzÄ…dzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzÄ™dowych kontroli na mocy rozporzÄ…dzeÅ„ (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiajÄ…cego odstÄ™pstwa od rozporzÄ…dzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniajÄ…cego rozporzÄ…dzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27, z późn. zm.). Oznacza to, że produkty ryboÅ‚ówstwa muszÄ… speÅ‚niać odpowiednie wymagania dotyczÄ…ce w szczególnoÅ›ci produkcji Å›wieżych i przetworzonych produktów ryboÅ‚ówstwa (w tym w zakresie ich przygotowywania, przechowywania czy transportu), pasożytów czy też innych standardów zdrowotnych (np. kryteria mikrobiologiczne, toksyny, histamina).
Surowe mleko
Musi speÅ‚niać wymagania okreÅ›lone w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I rozporzÄ…dzenia nr 853/2004. Oznacza, że surowe mleko musi w szczególnoÅ›ci speÅ‚niać odpowiednie kryteria zdrowotne, w tym pochodzić od zwierzÄ…t: - które nie wykazujÄ… żadnych objawów chorób zakaźnych przenoszonych na ludzi poprzez mleko oraz majÄ… dobry ogólny stan zdrowia, - którym nie poddawano żadnych niedozwolonych substancji lub produktów lub które nie byÅ‚y poddane nielegalnemu leczeniu, a w przypadku podawania im dozwolonych substancji lub produktów, zachowane zostaÅ‚y wymagane okresy karencji, - speÅ‚niajÄ…cych wÅ‚aÅ›ciwe wymagania w zakresie wystÄ™powania gruźlicy i brucelozy (w szczególnoÅ›ci mleko surowe nie może pochodzić od jakiegokolwiek zwierzÄ™cia wykazujÄ…cego indywidualnie pozytywnÄ… reakcjÄ™ na badania profilaktyczne w kierunku gruźlicy lub brucelozy).
Dodatkowo ww. wymagania regulujÄ… kwestie higieny w gospodarstwach produkujÄ…cych mleko surowe w zakresie wymagaÅ„ dla pomieszczeÅ„ i wyposażenia, higieny w czasie doju, przelewania mleka i jego transportu oraz higieny pracowników. OkreÅ›lajÄ… także kryteria, jakie musi speÅ‚nić surowe mleko. Surowe mleko musi być jak najszybciej schÅ‚odzone do temperatury nieprzekraczajacej 8°C w przypadku dziennego odbioru lub nieprzekraczajacej 6°C, jeżeli odbiór nie odbywa siÄ™ codziennie. WÅ‚aÅ›ciwe warunki chÅ‚odnicze muszÄ… być również zachowane w czasie transportu, w momencie dotarcia do zakÅ‚adu przeznaczenia temperatura mleka nie może przekraczać 10°C. Ponadto, do produkcji i sprzedaży produktów mlecznych w ramach dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej, dopuszcza siÄ™ mleko pozyskane w tym gospodarstwie lub mleko pozyskane w gospodarstwie uprawnionym do prowadzenia sprzedaży bezpoÅ›redniej.
ŹródÅ‚o: http://www.minrol.gov.pl