Część szósta cyklu "Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej" - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Część szósta cyklu "Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej"

 

 

Zapraszamy Państwa na cyklowy blok informacyjny:

 

"Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzÄ™cego w ramach dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej"
 
 
 
 
Część Szósta
 
 
 
WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOBRYCH PRAKTYK
 
 
 
W zakÅ‚adzie powinna zostać opracowana, wykonywana oraz utrzymywana staÅ‚a procedura lub procedury na podstawie zasad HACCP (system HACCP), co najmniej poprzez zastosowanie wytycznych dobrej praktyki. Produkty wytwarzane w ramach tego rodzaju dziaÅ‚alnoÅ›ci powinny speÅ‚niać również wymagania dotyczÄ…ce kryteriów mikrobiologicznych oraz odpowiedniej temperatury przechowywania i utrzymywania tzw. „Å‚aÅ„cucha chÅ‚odniczego”.
 
Wymogi dotyczÄ…ce systemu HACCP powinny zapewniać odpowiedniÄ… elastyczność, tak aby mogÅ‚y być stosowane w każdej sytuacji, w tym w maÅ‚ych przedsiÄ™biorstwach. W szczególnoÅ›ci należy wziąć pod uwagÄ™, że w niektórych zakÅ‚adach, po przeprowadzeniu analizy istniejÄ…cych zagrożeÅ„ biologicznych, chemicznych i fizycznych, nie jest możliwe zidentyfikowanie krytycznych punków kontroli, oraz że w niektórych przypadkach dobre praktyki higieniczne mogÄ… równie dobrze zastÄ…pić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. Podobnie wymóg ustanowienia tzw. „limitów krytycznych” nie oznacza, że niezbÄ™dne jest ustalenie liczbowego limitu w każdym przypadku. Również wymóg zachowania dokumentów musi być elastyczny, aby nie powodowaÅ‚ nadmiernych obciążeÅ„ dla maÅ‚ych przedsiÄ™biorstw. 
 
Dobre praktyki higieniczne sÄ… to dziaÅ‚ania, które muszÄ… zostać podjÄ™te oraz warunki higieniczne, które muszÄ… zostać speÅ‚nione na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnoÅ›ciÄ…, tak aby zapewnić bezpieczeÅ„stwo żywnoÅ›ci. Powinny zawierać wÅ‚aÅ›ciwe informacje na temat zagrożeÅ„, które mogÄ… powstawać w produkcji oraz o dziaÅ‚aniach majÄ…cych na celu ich kontrolÄ™. Każdy podmiot odpowiedzialny za dany zakÅ‚ad jest zobowiÄ…zany do opracowania wÅ‚asnego programu, który uwzglÄ™dni strukturÄ™ organizacyjnÄ… i specyfikÄ™ dziaÅ‚alnoÅ›ci danego zakÅ‚adu.  Procedury i instrukcje w ramach dobrych praktyk powinny być Å›ciÅ›le przestrzegane przez wszystkich pracowników. Wszystkie stosowane w zakÅ‚adzie metody pracy oraz zalecenia dotyczÄ…ce higieny powinny być opisane za pomocÄ… odpowiednich procedur lub instrukcji.
 
Procedury i instrukcje powinny gwarantować, że proces produkcji żywnoÅ›ci jest prowadzony z zastosowaniem Å›rodków gwarantujÄ…cych zachowanie higieny. Instrukcje powinny opisywać m.in. procedury mycia i dezynfekcji, usuwania odpadów, zabezpieczenia przed szkodnikami czy wreszcie okreÅ›lać procedury kontroli temperatur stosowane w danym zakÅ‚adzie.
 
Należy jednak podkreślić, że dokumentacja dotycząca systemu HACCP i dobrych praktyk powinna być proporcjonalna do charakteru i rozmiaru danego zakładu oraz wielkości produkcji.
 
Stosowanie dobrych praktyk jest ważnym instrumentem mającym na celu pomoc przedsiębiorstwom sektora spożywczego na wszystkich szczeblach łańcucha produkcji żywności w zakresie zachowania zgodności z zasadami higieny żywności.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.