Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych znaczącą pozycję zajmują żywiec, mięso i jego przetwory. W sumie 21% udziału.
W 2019 r. wywieziono 1,4 mln ton mięsa czerwonego wraz z przetworami wobec 1,5 mln ton w 2018 r., uzyskując 3,8 mld EUR,o 6% mniej niż rok wcześniej. Eksport mięsa drobiowego (łącznie z podrobami) wzrósło 10%, do 1,5 mln ton, a jego wartość osiągnęła poziom 2,6 mld EUR, o 9% wyższy niżw roku 2018.
Warto podkreślić, że była to najwyższa wartość wśród wszstkich analizowanych kategorii produktowych z sektora rolno-spożywczego gdzie np.: ziarno zbóż i przetwory 3,7 mld (udział 12%), tytoń i wyroby tytoniowe 3,7 mld (udział 12%), cukier i wyroby cukiernicze 2,3 mld ( udział 7%), produkty mleczne 2,3 mld ( udział 7%), ryby i przetwory 2,2 mld ( udział 7%), warzywa w tym grzyby i przetwory 1,8 mld ( udział 6%).