Na rynku krajowym w dniach 20–26.05.2024 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW odnotowano dalszy wzrost cen zakupu trzody chlewnej.
Dostawcy za świnie rzeźne uzyskiwali przeciętnie 7,59 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 13% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r. W Unii Europejskiej trend wzrostowy w cenach skupu żywca wieprzowego obserwowany jest od lutego br. W dniach 20–26.05.2024 r. średnia cena świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 220,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była nieco (o 0,4%) wyższa niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był o 8% tańszy niż przed rokiem.
W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w euro wyniosła 233,22 EUR/100 kg, o 6% więcej niż średnio w UE i w Hiszpanii, o 26% więcej niż w Danii i Niderlandach oraz o 1% więcej niż w Niemczech.
W ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso wieprzowe. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,94 zł/kg, o blisko 1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 1,5% drożej niż przed miesiącem, ale o 12% taniej niż przed rokiem.
Źródło: KOWR