Czy praca w branży przetwórstwa miÄ™sa w Polsce jest bezpieczna? Mimo modernizacji części zakÅ‚adów, zwiÄ…zanej m.in. z dostosowaniem do przepisów sanitarno-weterynaryjnych Unii Europejskiej, statystyki dotyczÄ…ce wypadków w tej branży nadal niepokojÄ…. W latach 2013-2017 w zakÅ‚adach przetwórstwa miÄ™snego 235 osób zostaÅ‚o poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosÅ‚o Å›mierć, a 65 odniosÅ‚o ciężkie obrażenia.
Dane z ponad 5 tys. kontroli PaÅ„stwowej Inspekcji Pracy, prowadzonych w zakÅ‚adach przetwórstwa miÄ™sa w ostatnich latach, wskazujÄ…, że do najczÄ™stszych nieprawidÅ‚owoÅ›ci odnotowywanych przez inspektorów pracy należą: niestosowanie odpowiednich Å›rodków ochrony indywidualnej, brak lub niewÅ‚aÅ›ciwe urzÄ…dzenia ochronne przy maszynach, wadliwe dziaÅ‚anie lub brak oznakowania elementów sterowniczych maszyn, nieprawidÅ‚owoÅ›ci w zakresie oceny ryzyka zawodowego, niewÅ‚aÅ›ciwe przechowywanie i stosowanie substancji chemicznych, brak lub niewÅ‚aÅ›ciwe szkolenia bhp, a także brak lub niewÅ‚aÅ›ciwe instrukcje bhp.
Dlatego z myÅ›lÄ… o branży przetwórstwa miÄ™sa PaÅ„stwowa Inspekcja Pracy prowadzi kampaniÄ™ prewencyjno-kontrolnÄ… „Dobry przepis na bezpieczeÅ„stwo”, która bÄ™dzie trwaÅ‚a do 2021 r. włącznie. Jej celem jest zmniejszenie zagrożeÅ„ w masarniach i ubojniach, poprawa stanu przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególnoÅ›ci bezpieczeÅ„stwa i higieny pracy, a także umożliwienie pracodawcom dostosowania zakÅ‚adów do obowiÄ…zujÄ…cego prawa poprzez udziaÅ‚ w programie prewencyjnym opartym na samokontroli.
Program jest realizowany w kilku etapach.
Pierwszym etapem jest zgÅ‚oszenie firmy do programu. NastÄ™pnie pracodawcy zapraszani sÄ… do udziaÅ‚u w szkoleniu, na którym otrzymujÄ… bezpÅ‚atne materiaÅ‚y pomocnicze, sÅ‚użące do identyfikacji nieprawidÅ‚owoÅ›ci wystÄ™pujÄ…cych w zakÅ‚adzie pracy i uÅ‚atwiajÄ…ce okreÅ›lenie koniecznych dziaÅ‚aÅ„ naprawczych. W trakcie szkolenia uczestnicy sÄ… przygotowywani do samodzielnego przeprowadzenia kontroli warunków pracy w zakÅ‚adzie oraz okreÅ›lenia i wprowadzenia dziaÅ‚aÅ„ dostosowujÄ…cych zakÅ‚ad do stanu zgodnoÅ›ci z obowiÄ…zujÄ…cymi przepisami prawa pracy.
Jednym z najważniejszych materiaÅ‚ów, pozwalajÄ…cych na realizacjÄ™ zaÅ‚ożeÅ„ programu, jest publikacja „Lista kontrolna z komentarzem”, zawierajÄ…ca wskazówki do przeprowadzenia prawidÅ‚owej samokontroli warunków pracy w zakÅ‚adzie i przykÅ‚ady charakterystycznych dziaÅ‚aÅ„ naprawczych dla przedmiotowej branży.
Podczas analizy nieprawidÅ‚owoÅ›ci i późniejszego wdrażania dziaÅ‚aÅ„ korygujÄ…cych, pracodawcy mogÄ… zwracać siÄ™ do inspektorów pracy o wskazówki i korzystać z ich specjalistycznej pomocy.
Po zakoÅ„czeniu dziaÅ‚aÅ„ dostosowawczych pracodawcy przekazujÄ… do wÅ‚aÅ›ciwego terytorialnie OkrÄ™gowego Inspektoratu Pracy wypeÅ‚nionÄ… ankietÄ™ ewidencjonujÄ…cÄ… przeprowadzone dziaÅ‚ania. Zebrane ankiety podlegajÄ… weryfikacji inspektorów pracy, którzy podejmujÄ… decyzjÄ™ o przeprowadzeniu audytu sprawdzajÄ…cego w danym zakÅ‚adzie pracy.
Program prewencyjny umożliwia pracodawcy skorzystanie z bezpÅ‚atnej pomocy ekspertów PIP i w konsekwencji Å‚atwiejsze dostosowanie zakÅ‚adu do obowiÄ…zujÄ…cego prawa, a tym samym zapewnienie wÅ‚asnej firmie standardu funkcjonowania w zgodzie z obowiÄ…zujÄ…cymi przepisami. SzczegóÅ‚y dotyczÄ…ce programu, a także dane kontaktowe koordynatorów programu w OkrÄ™gowych Inspektoratach Pracy sÄ… dostÄ™pne na stronie kampanii www.bhpnatak.pl.
Warto odwiedzić stronÄ™ kampanii, żeby pobrać przygotowane przez PIP specjalistyczne publikacje dotyczÄ…ce bezpieczeÅ„stwa pracy w masarniach i ubojniach, infografiki przedstawiajÄ…ce nieprawidÅ‚owoÅ›ci, zagrożenia i przyczyny wypadków przy pracy w zakÅ‚adach przetwórstwa miÄ™sa.
„Lepiej zapobiegać niż leczyć” – ta sentencja podkreÅ›lajÄ…ca znaczenie prewencji, nabiera szczególnego znaczenia w tak niebezpiecznej branży, jakÄ… jest przetwórstwo miÄ™sa. Ocena ryzyka zawodowego, wÅ‚aÅ›ciwa, zgodna z przepisami organizacja pracy, a także informowanie personelu o zagrożeniach i metodach zapobiegania wypadkom to obowiÄ…zek każdego pracodawcy. Wszystkich przedsiÄ™biorców z branży przetwórstwa miÄ™sa, zainteresowanych poprawÄ… bezpieczeÅ„stwa, jakoÅ›ci i komfortu pracy we wÅ‚asnych firmach, zapraszamy do udziaÅ‚u w programie prewencyjnym w ramach kampanii „Dobry przepis na bezpieczeÅ„stwo” i zachÄ™camy do odwiedzenia strony www.bhpnatak.pl.
Materiał przygotowany przez Państwową Inspekcję Pracy