Duży popyt na wołowinę w Afryce - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Duży popyt na wołowinę w Afryce

Popyt na wołowinę i inne produkty mięsne w Afryce kształtuje się obecnie na dość znaczącym poziomie. Tym niemniej wielu producentów mięsa z Afryki Południowej, czy też krajów należących do ugrupowania COMESA (Wspólny Rynek Afryki Wschodniej i Południowej), szuka możliwości rozwijania eksportu towarów mięsnych do krajów Unii Europejskiej oraz na inne rynki światowe. Trzeba jednak podkreślić, że Afryka zmaga się ze skutkami dotkliwej suszy wywołanej przez efekt El Niño. To wywiera negatywny wpływ na poziom produkcji zwierzęcej w większości krajów afrykańskich, takich jak: RPA, Zimbabwe, Zambia, Malawi i inne, prowadząc do niedoborów mięsa, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Daje to oczywiście szansę na zwiększenie produkcji tym producentom na kontynencie afrykańskim, którzy radzą sobie znacznie lepiej z suszą. Rośnie zatem produkcja przetworów mlecznych, wołowiny oraz drobiu w takich krajach jak, Botswana i Zimbabwe. Rozwój produkcji w tych krajach ograniczają jedynie ogniska chorób zwierzęcych. Popyt na wołowinę w Zambii oraz w regionach przyległych pozostaje silny. Podaż mięsa na tym rynku również jest dość spora, ale nadal pozostaje miejsce na zaspokojenie rosnącego popytu. Okazuje się, że spośród wszystkich 43 rynków afrykańskich, jedynie Czad i Niger nie odnotowały w minionych latach wzrostu spożycia mięsa. Tymczasem w latach 2004-2014 konsumpcja mięsa w krajach afrykańskich rosła średnio w tempie 4% rocznie. Wolumen spożycia mięsa w krajach tego regionu zwiększył się do poziomu 22 mln ton
w 2015 r.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.