W 2016 r. produkcja rolna brutto w Irlandii została oszacowana na wartość 6,9 mld EUR, z czego największy udział ma:
- produkcja wołowiny (38,8%),
- produkcja mleczarska (29,5%),
- hodowla trzody chlewnej (7,8%),
- hodowla owiec (4%),
- uprawa zbóż (3,9%).
W pierwszej dziesiątce największych dostawców artykułów rolno-spożywczych do Irlandii w 2016 r. znalazły się: Wielka Brytania, Niderlandy, Niemcy, Irlandia Północna, Francja, USA, Belgia, Hiszpania, Argentyna i Polska.
Konkurencyjna cena jest głównym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi sprzedaży polskich produktów spożywczych do Irlandii. Według danych Eurostat ceny irlandzkiej żywności i napojów bezalkoholowych są wyższe o 20% od średniej UE. Tymczasem w Polsce towary w tej grupie są najtańsze w całej UE (38% poniżej średniej).
Udział Polski w irlandzkim imporcie na przestrzeni ostatnich pięciu lat utrzymuje się na zbliżonym poziomie. W 2015 roku Polska była dziesiątym dostawcą towarów rolno-spożywczych do Irlandii z udziałem 2%.
Główne pozycje rolno-spożywcze sprowadzanych z Polski do Irlandii:
Źródło: Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Dublinie