Eksport mięsa i żywca wołowego w 2017 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Eksport mięsa i żywca wołowego w 2017 r.

W 2016 r. unijny eksport mięsa wołowego zwiększył się aż o 18% do 244 tys. ton. Po utracie rynku rosyjskiego w 2014 r., wspólnotowy eksport został przekierowany do szeregu innych rynków zbytu. Zwiększenie wachlarzu możliwości sprzedaży unijnej wołowiny zaczęło wpływać na wzrost jej wywozu. Biorąc pod uwagę nieustające starania Brukseli o otwarcie nowych możliwości zbycia tego gatunku mięsa, Komisja Europejska prognozuje, że w 2017 r. eksport wołowiny ze Wspólnoty może zwiększyć się o 5% do 256 tys. ton, a w 2018 r. skoczyć o dalszy 1% do 259 tys. ton.

W minionym roku unijny eksport żywca wołowego zwiększył się o 23%, przewyższając i tak już wysoki poziom wywozu z 2015 r. oraz z lat 2011/2012, kiedy również był dość znaczny. Do wzrostu tego przyczyniło się duże zainteresowanie kupnem żywca w krajach regionu śródziemnomorskiego. W 2016 r. trzema najważniejszymi kierunkami wywozu bydła były Turcja (322 tys. stuk), Izrael (176 tys. sztuk) oraz Liban (155 tys. sztuk). Łączny udział tych trzech krajów w całkowitym eksporcie bydła
z Unii ukształtował się na poziomie 66%. Izrael przejął od Libanu drugie miejsce wśród największych odbiorców bydła ze Wspólnoty, potwierdzając jednocześnie swoją ważną rolę w tym handlu. Według prognoz Komisji, w 2017 r. Wspólnota może wyeksportować w ekwiwalencie mięsa 241 tys. ton żywca wołowego, tj. o 10% więcej niż przed rokiem. W 2018 r. wywóz tych zwierząt wzrośnie o dalsze 2%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.