W 2016 r. unijny eksport mięsa wołowego zwiększył się aż o 18% do 244 tys. ton. Po utracie rynku rosyjskiego w 2014 r., wspólnotowy eksport został przekierowany do szeregu innych rynków zbytu. Zwiększenie wachlarzu możliwości sprzedaży unijnej wołowiny zaczęło wpływać na wzrost jej wywozu. Biorąc pod uwagę nieustające starania Brukseli o otwarcie nowych możliwości zbycia tego gatunku mięsa, Komisja Europejska prognozuje, że w 2017 r. eksport wołowiny ze Wspólnoty może zwiększyć się o 5% do 256 tys. ton, a w 2018 r. skoczyć o dalszy 1% do 259 tys. ton.
W minionym roku unijny eksport żywca wołowego zwiększył się o 23%, przewyższając i tak już wysoki poziom wywozu z 2015 r. oraz z lat 2011/2012, kiedy również był dość znaczny. Do wzrostu tego przyczyniło się duże zainteresowanie kupnem żywca w krajach regionu śródziemnomorskiego. W 2016 r. trzema najważniejszymi kierunkami wywozu bydła były Turcja (322 tys. stuk), Izrael (176 tys. sztuk) oraz Liban (155 tys. sztuk). Łączny udział tych trzech krajów w całkowitym eksporcie bydła
z Unii ukształtował się na poziomie 66%. Izrael przejął od Libanu drugie miejsce wśród największych odbiorców bydła ze Wspólnoty, potwierdzając jednocześnie swoją ważną rolę w tym handlu. Według prognoz Komisji, w 2017 r. Wspólnota może wyeksportować w ekwiwalencie mięsa 241 tys. ton żywca wołowego, tj. o 10% więcej niż przed rokiem. W 2018 r. wywóz tych zwierząt wzrośnie o dalsze 2%.
Źródło: FAMMU/FAPA