FAMMU/FAPA informuje, iż w marcu br. eksport wołowiny z USA zwiększył się o 12% do 93,4 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła aż o 17% do 516,2 mln USD. W I kwartale 2014 r. Amerykanie wyeksportowali łącznie 277,1 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 8% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Wartość tego wywozu zwiększyła się natomiast o 15% do 1 mld 511 mln USD. Zwyżkę wywozu odnotowano przede wszystkim dzięki dwucyfrowemu wzrostowi eksportu do Meksyku (wzrost o 40% do 57,1 tys. ton), Japonii (wzrost o 21% do 46,7 tys. ton) oraz Hongkongu/Chin (wzrost o 57% do 35,1 tys. ton). Więcej amerykańskiej wołowiny niż przed rokiem trafiło także do Ameryki
Środkowej (wzrost o 8% do 8,4 tys. ton) oraz do krajów południowo-wschodniej Azji (wzrost o 9% do 7,3 tys. ton), w tym wzrosły znacząco wysyłki do Indonezji (do ponad 3 tys. ton). Dzięki tym zwyżkom zniwelowany został częściowo spadek wywozu amerykańskiej wołowiny do Kanady (spadek o 27% do 32,2 tys. ton), jak również do Korei Południowej (spadek o 7% do 28,9 tys. ton), na Tajwan (spadek o 18% do 7,1 tys. ton) oraz do Egiptu (spadek o 5% do około 34 tys. ton).